‘Meer Afghaanse agenten opleiden’

Nederland moet extra politieagenten naar Afghanistan sturen voor het opleiden van de plaatselijke politie als het besluit zijn troepenmacht in Uruzgan te verminderen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens de diplomaat Everts lopen de EU-landen een ‘straatlengte’ achter op de Verenigde Staten als het gaat om steun aan de opbouw van de veiligheidstroepen in Afghanistan.

‘Het is van cruciaal belang de Afghaanse politie op sterkte te krijgen en ervoor te zorgen dat de politie aan de behoeften van de bevolking voldoet’, zegt hij.

Everts wijst erop dat het conflict in Afghanistan niet een gewoon militair conflict is. ‘Als we een duurzame oplossing willen, is de opbouw van een politiemacht van enorme urgentie. We moeten een sfeer scheppen waardoor de mensen weer vertrouwen krijgen in de rechtsorde. Daarvoor is een politiemacht die vertrouwen wekt en bescherming biedt belangrijk. Op dit moment is daar echter geen sprake van: er is te weinig politie, ze zijn te onbekwaam en te corrupt.’

Op aandringen van de NAVO besloot de Europese Unie eerder dit jaar 160 politieagenten naar Afghanistan te sturen om te helpen bij het trainen van de Afghaanse politie. Maar tot nog toe is slechts een deel van hen gearriveerd.

Eerder deze week werd bekend dat de commandant van de EU-politiemissie, de Duitser Friedrich Eichele, al na drie maanden besloten heeft de brui er aan te geven. Naar verluidt was Eichele ontevreden over de gebrekkige steun die de missie van de EU heeft gekregen. Zo zit de missie nog steeds te wachten op gepantserde wagens, computers en andere apparatuur, omdat Brussel het geld daarvoor nog niet heeft vrijgegeven.

Tegelijkertijd zijn de Verenigde Staten en de ISAF, de door de NAVO geleide vredesmacht in Afghanistan, druk bezig militairen op te leiden voor het Afghaanse regeringsleger. Volgens de Amerikaanse commandant van de ISAF, generaal McNeill, verloopt de training gesmeerd.

Vorig jaar ging het om ongeveer zeshonderd militairen per maand, nu ligt dat aantal volgens hem op tweeduizend tot drieduizend per maand. Maar hij gaf toe dat het Afghaanse leger nog niet in staat is de taken van ISAF over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden