Meer actie op de vloer

Het gaat weer goed met de Amsterdamse beurs. Na jaren kwakkelen met naar Londen weglekkende handel en een gebrek aan nieuwe emissies, is het Damrak weer in aanzien....

ESTHER HANSEN-LOVE

Van onze verslaggeefster

Esther Hansen Löve

AMSTERDAM

Dat komt niet alleen doordat het beursklimaat is aangetrokken. Ook de koers/winstverhoudingen zijn gestegen. Een paar jaar geleden werd hier nog gemiddeld 8 of 9 keer de winst per aandeel betaald. Nu is dat al meer dan 12.

Ook aan emissies geen gebrek. Na KPN en Vendex kwam er een hele rits kleintjes. Het incident met Smit Trafo, dat niet lang na de introductie onverwacht slechte cijfers bekend maakte, heeft het emissieklimaat niet weten te bederven. Vorige maand nog kondigden verpakkingsbedrijf Van Leer en de maker van compressoren en gasturbines Thomassen aan de gang naar het Damrak te wagen.

Toch is beursvoorzitter B. baron van Ittersum ontevreden. Volgens hem zouden veel meer bedrijven gebaat zijn bij een beursnotering. Na 120 jaar te hebben stand gehouden, vreest de beurs meer dan ooit de moordende concurrentie. Niet alleen Londen en New York, ook de schermenhandel nekt de beurs. Daardoor is er nog maar weinig actie op de vloer.

Van Ittersum moet waken over de beursomzetten. Hoe meer liquiditeit, hoe meer handel en hoe hoger de bijbehorende inkomsten. Zo'n twee jaar geleden startte de beurs een campagne om kleine ondernemingen de gang naar de beurs te vergemakkelijken. De voorwaarden voor een notering werden wat opgerekt en honderd bedrijven kregen een brief met alle informatie over 'hoe en wat op de beurs'.

Nu de beschermingsconstructies op de helling gaan, is het goed mogelijk dat kleine ondernemingen, die best naar de beurs zouden willen, er toch nog van afzien. De grote bedrijven die al genoteerd staan, zitten goed in de slappe was en hebben weinig behoefte aan nieuw kapitaal. Sommige kopen zelfs eigen aandelen in omdat ze te veel geld in kas hebben. Minder aandelen, minder handel.

De beurs is nu een nieuw offensief begonnen. Samen met accountantskantoor Moret Ernst & Young licht de beurs geschikte bedrijven door om nu eens wetenschappelijk te weten te komen waarom deze nog niet genoteerd zijn. Driehonderd directeuren worden telefonisch ondervraagd over de juridische status van hun bedrijf, de financiële positie, de aandeelhouders en de toekomstplannen.

Een beurswoordvoerder benadrukt dat het niet alleen gaat om een beursgang. 'Het onderzoek gaat over de kapitaalbehoefte over een termijn van vele jaren en in hoeverre de beurs daarin een rol zou kunnen spelen. Het heeft niet alleen betrekking op aandelen maar ook op obligaties.' Maar aansluitend is er ruimte voor nadere kennismaking, geeft de woordvoerder toe. 'Dan kan er verder op individuele basis nadere informatieve worden gegeven', zegt hij.

In zestig vragen wordt de bestuurders het hemd van het lijf gevraagd. En dat terwijl hun bedrijven nog niet eens genoteerd zijn.

Bedrijven gaan naar de beurs omdat ze geld nodig hebben, omdat hun huige eigenaren van hen af willen of omdat ze een grotere naamsbekendheid willen. Bedrijven worden tegengehouden omdat ze geen pottekijkers willen of omdat ze fluctuerende resultaten hebben en geen zin hebben in de grillen van de aandelenmarkt. De beurs lijkt naar de bekende weg te vragen.

Wel geeft het onderzoek de beurs een mooie kijk achter de schermen van potentiële nieuwe klanten.

De ondervraagden blijven anoniem, stelt een medewerker van het accountantskantoor. Maar alleen als ze het volhouden tot vraag zestig. Pas dan komt de hoofdvraag: of de bedrijven een beroep zullen doen op de kapitaalmarkt, of ze voldoende geïnformeerd zijn en of ze nader geïnformeerd willen worden. En of ze er bezwaar tegen hebben dat de informatie uit de enquête vertrouwelijk wordt doorgegeven aan de beurs.

Van Ittersum heeft belang bij nieuwkomers. Daarom wijdt de beurs op 6 juni, zijn 120ste verjaardag, een congres aan de relatie tussen ondernemingsfinanciering en beursnotering. Dan worden ook de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt. Of de enquête vraagt naar de bekende weg zal op die dag blijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden