Meepraten mag, maar alleen op eigen kosten

De Olympische Club van het Holland Heineken Huis vulde zich dinsdagochtend met belangstellenden en sprekers over het thema 'Sport en Mensenrechten'. Het was een leuk zaaltje vol.


Er was slechts één vertegenwoordiger van mensenrechtenorganisaties: Eduard Nazarski, de directeur van Amnesty International Nederland. Hij kreeg royaal spreektijd over benadeelde arbeiders, gedwongen verhuizingen en gesnoerde monden.


Op de vraag waarom homorechten niet explicieter waren behandeld, kwam het antwoord dat het onderwerp was genoemd (door Nazarski) en zeker niet met opzet buiten de agenda was gehouden. 'Er waren geen restricties', zei panellid Jan de Jong, directeur van de NOS.


Navraag leerde dat NOC*NSF een spreker had uitgenodigd van het COC, de Nederlandse homobelangenorganisatie, maar dat die niet naar Sotsji was gekomen. Het debat leek daardoor mank te gaan.


Er was een tijd dat de sportkoepel vele tickets boekte voor gasten die bij 'expert meetings' meedachten over de Spelen van 2028 in Nederland. Sinds het kabinet-Rutte II de plannen voor Amsterdam 2028 bij het oud vuil heeft gezet, is het over met die kostbare brainstormsessies.


NOC*NSF houdt de hand ook steviger op de knip. De deur van het Holland Huis stond open, maar het COC moest de reis naar Sotsji zelf betalen.


Dat is een gerechtvaardigd standpunt. Als een organisatie van buiten de sport iets onder de aandacht wil brengen, dan mag dat. Maar wel op eigen kosten. De olympische sport wordt toch al geregeld gebruikt om andere onderwerpen voor het voetlicht te krijgen.


Sportminister Edith Schippers, aanwezig in het Holland Huis, noemde het opgelegd pandoer. Pas toen de Spelen naderden, barstte de discussie over de mensenrechten in Rusland los, zei ze. 'Blijkbaar is sport iets dat dat losmaakt.'


Ze wil wegblijven uit het scherpe debat, zeker in Sotsji. Scoren voor de bühne vindt Schippers goedkoop. Ze zou de belaagden daarmee in de problemen kunnen brengen. De minister kondigde wel een officieel bezoek aan van de Open Games in Moskou, eind deze maand.


Dat is een statement, legde ze uit. Het sporttoernooi staat open voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Zelfs hetero's mogen meedoen. Schippers zal in haar rol van sportminister haar steun voor het evenement uitspreken.


Misschien dat zij, desnoods op kosten van gidsland Nederland, een vertegenwoordiger van het armlastige COC kan meenemen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden