Meedoen aan verkiezingen Pakistan? Bent u dan wel een goede moslim?

Om te voorkomen dat criminelen en andere ongeschikte kandidaten in Pakistan op het pluche terechtkomen, wordt de achtergrond van iedereen die in mei deel wil nemen aan de verkiezingen, onderzocht. Iemand mag geen strafblad hebben en moet altijd netjes zijn belasting hebben aangegeven. Maar er wordt ook beoordeeld of de kandidaat een 'goede en vrome moslim' is.

Een man hangt een verkiezingsposter op.Beeld ap

De kiescommissie van Pakistan vraagt kandidaten om verzen uit de Koran te citeren of vragen over de geschiedenis van de islam te beantwoorden. Als de rechters die het onderzoek verrichten concluderen dat iemand niet vroom genoeg is, mag deze persoon niet meedoen aan de verkiezingen. In een enkel geval heeft een politicus moeten beloven vanaf nu netjes vijf keer per dag te bidden.

Alcohol
De bekende columnist Ayaz Amir, die in 2008 de politiek in is gegaan, is van deelname uitgesloten omdat hij in een van zijn stukken op een positieve manier aan alcohol heeft gerefereerd. Hij schreef over zijn overleden collega Ardeshir Cowashee, die volgens Amir een 'goed bevoorrade drankkast' in huis had, waaronder 'het Schotse heilige water'. Moslims mogen in Pakistan geen alcohol drinken, maar christenen kunnen wel een drankvergunning krijgen, wat weer tot een levendige illegale handel heeft geleid.

Het idee om de achtergrond van kandidaten eerst aan een onderzoek te onderwerpen, is in eerste instantie toegejuicht: vele criminelen en corrupte politici hebben hun weg naar het Pakistaanse parlement weten te vinden, en hebben daar misbruik gemaakt van hun positie. Maar zowel politici als mensenrechtenactivisten vinden dat het te ver gaat om de vroomheid van de kandidaten te testen.

De kiescommissie baseert zich op twee artikelen uit de grondwet die in de jaren tachtig door de dictator Zia ul-Haq zijn ingevoerd, maar na zijn dood nooit werden gebruikt. Hierin staat dat de wetgevende macht aan alle religieuze verplichtingen moet voldoen en zich niet mag overgeven aan 'grote zondes'. Nadere specificaties worden echter niet gegeven, en de rechters kunnen hier dus een eigen invulling aan geven.

Angst
Politici hebben zelf verzuimd deze artikelen uit de grondwet te schrappen, vermoedelijk uit angst voor de sterke religieuze lobby en de Taliban. In 2011 zijn er twee politici vermoord die de blasfemiewetten wilden aanpassen. 'Dit kan leiden tot verkiezingsfraude voordat de verkiezingen plaatsvinden', zegt Ali Dayan Hasan, de Pakistaanse directeur van Human Rights Watch tegen Time Magazine. 'Nu kan iedereen die de zittende machthebbers liever niet als tegenstander zien, op totaal onduidelijke grond van deelname worden uitgesloten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden