Medy van der Laan wil naar Eerste Kamer

Oud-staatssecretaris Medy van der Laan (D66) stelt zich niet verkiesbaar voor de Tweede Kamer. De voormalige bewindsvrouwe voor Cultuur en Media wil wel, via de eerstvolgende Statenverkiezingen, in de Eerste Kamer zien te komen....

ANP

Ook minister Sybilla Dekker (VROM) stelt zich niet verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Dat heeft haar woordvoerder woensdagavond laten weten. Hij gaf geen reden voor het besluit van de minister.

Dekker (VVD) werd op 27 mei 2003 benoemd tot minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het tweede kabinet-Balkenende. Dekker (64) was tot 1996 onder meer directeur van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid en tot maart 2003 algemeen directeur van AWVN, een werkgeversorganisatie voor de marktsector, die aangesloten is bij VNO-NCW.

Van der Laan was van eind mei 2003 tot en met juni 2006 verantwoordelijk voor kunst en media in het tweede kabinet-Balkenende. Op kunst- en cultuurgebied werd haar wel een gebrek aan visie verweten. ‘Het is juist mijn visie dat ik ruimte wil geven aan de kunstenaars’, zei ze dan. In elk geval wist ze de baaierd aan ondersteundende clubs in de wereld van kunst en cultuur aan te pakken: er kwamen fusies en minder overlappingen. Overgebleven geld kon dan mooi daar de kunstenaars zelf, vond Van der Laan.

Van der Laan, die haar doctoraal rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen behaalde en als ambtenaar in Den Haag respect afdwong, kwam als staatssecretaris voor velen compleet onverwacht uit de lucht vallen. Op kunstgebied had ze wel harp gespeeld, maar dat was het wel zo'n beetje.

‘Natuurlijk heb ik ervan geprofiteerd dat ik een vrouw ben’, gaf ze vervolgens toe. ‘Daar doe ik helemaal niet schijnheilig over. D66 zocht een jonge vrouw naast Thom de Graaf en Laurens Jan Brinkhorst. En terecht. Maar dat wil niet zeggen dat ik de capaciteiten niet heb.’

In Hilversum was ze niet bij iedereen even getapt. Ze versterkte de centrale leiding van de Publieke Omroep en maakte het toezicht op het functioneren van de verschillende omroepen onafhankelijker. Hierdoor konden bijvoorbeeld omroepvoorzitters niet langer wegkomen met ‘toezicht op zichzelf’.

Haar plan om per 2008 het hele omroepbestel te hervormen gaat niet door als gevolg van het het aftreden van de D66-bewindslieden deze zomer. De NOS zou alleeenrecht krijgen op nieuws en sport en de andere omroepen mochten alleen opiniërende programma's maken.

De Nederlandse Programma Stichting (NPS) zou verdwijnen, net als programma's van verschillende omroepen samen als Nova, Zembla en Buitenhof. Programmamakers stonden op hun achterste benen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden