‘Medvedova’, ‘de opvolger’ of toch ‘die man’

De beoogde opvolger van president Poetin, Dmitri Medvedev, houdt nu al de politieke gemoederen in de VS bezig.

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Aanvankelijk werd de keuze van president Vladimir Poetin voor Dmitri Medvedev als opvolger verwelkomd in Washington. Maar inmiddels zijn Medvedev en Poetin een onderwerp geworden in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. President George W. Bush moest er deze week aan te pas komen om de woordenstrijd te sussen.

Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice noemde Medvedev in december ‘een man van de nieuwe generatie’, en ‘iemand die probeert het hele land aan het internet te krijgen’. Bush zelf heeft altijd een goede persoonlijke band behouden met Medvedevs leermeester Poetin, tot lang nadat hij hem in ‘de ziel’ had gekeken en er een ‘goed, gelovig mens’ had gezien.

Die uitspraak krijgt hij nu teruggekaatst. Het verlokte Hillary Clinton tot de uitspraak dat ‘oud-KGB’ers geen ziel hebben’. En de Republikeinse kandidaat John McCain heeft ook in Poetins ogen gekeken. ‘Ik zag drie letters, K-G-B.’

In het meest recente Democratische verkiezingsdebat werden de kandidaten verrast met een vraag over de opvolger van Poetin. ‘Een uitgekozen kandidaat, weinig onafhankelijk’, zei Clinton. ‘Een manier voor Poetin om de macht te behouden.’ Barack Obama bekritiseerde Bush omdat deze de relatie met Rusland zou verwaarlozen, terwijl het land ‘de binnenlandse oppositie aan het wurgen was’ en zijn buren bedreigde.

Maar hoe heet die opvolger dan? ‘Med*Medv*Medvedova – of wat dan ook’ flapte Clinton eruit. Obama hield het op ‘de opvolger’ of ‘die man’.

Veel kritischer nog is McCain, die in 2006 al pleitte voor een boycot van de G8-top in St. Petersburg. Wat heeft Rusland nog te zoeken in die club van democratieën? Het land is een ‘KGB-oligarchie’, vindt McCain, waar verdrukking van mensenrechten hand in hand gaat met ‘mysterieuze moorden’.

Van Russische zijde wordt sinds kort ingetogen maar gericht teruggeschoten. Poetin zei onlangs dat de fundamentele belangen beide kanten ‘dwingen tot constructieve samenwerking’. En dat ontbreken van een ziel? ‘Het minste wat een leider moet hebben is een hoofd.’

Deze week vuurde Medvedev zijn eigen, waarschijnlijk voor de 71-jarige McCain bedoelde schimpscheut af. Hij zal met elke Amerikaanse president samenwerken, maar liefst iemand met moderne ideeën – ‘en niet iemand wiens ogen glinsteren met overpeinzingen uit het verleden en die vaak half-seniele meningen predikt’.

President Bush intervenieerde donderdag. Hij onderstreepte het belang van goede werkrelaties met Rusland, ondanks alle verschillen. Het advies aan zijn opvolger: ‘Bouw een persoonlijke relatie op met om het even wie in Rusland het buitenlands beleid bepaalt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden