Medvedev waarschuwt VS voor nieuwe wereldoorlog

Het mislukken van de vredesonderhandelingen over Syrië zou kunnen leiden tot een wereldoorlog. Dat grimmige scenario werd donderdag geschetst door de Russische premier Dmitri Medvedev, in een interview in de Duitse krant Handelsblatt.

Syrische regeringstroepen langs de weg naar Gaziantep.Beeld afp

Het artikel verscheen terwijl Rusland, de Verenigde Staten en de andere leden van de landengroep Vrienden van Syrië in München bijeenkwamen voor een moeizaam beraad over het beëindigen van het geweld in Syrië.

Grondtroepen

Medvedev waarschuwde in het bijzonder voor het sturen van grondtroepen in een door de VS geleide operatie tegen Islamitische Staat. 'Een grondoffensief verandert een oorlog gewoonlijk in een permanente oorlog', aldus de premier. 'Kijk wat er is gebeurd in Afghanistan en veel andere landen. De Amerikanen en onze Arabische partners moeten goed nadenken: willen zij een permanente oorlog? Alle partijen moeten worden verplicht tot onderhandelen, in plaats van een nieuwe wereldoorlog te ontketenen.'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov spraken gisteren met elkaar voorafgaand aan de vergadering met de andere landen. Zij gingen het overleg in met sterk uiteenlopende verlangens. De Amerikanen dringen aan op een ogenblikkelijk staakt-het-vuren tussen het Syrische leger en de opstandelingen, de Russen willen een bestand per 1 maart. Lavrov heeft daarover een voorstel ingediend, zei hij, waarop de Amerikanen moeten reageren.

Die laatste optie zou, zo vrezen de VS, het Syrische regime nog eens achttien dagen de tijd geven om nog meer gebied te veroveren op de oppositie en om meer delen van de stad Aleppo in handen te krijgen. Het Syrische leger heeft de oppositie sinds begin deze maand grote klappen toegebracht, met steun van de Russische luchtmacht, eenheden van Hezbollah en sjiitische strijders uit Iran en Irak.

Dmitri Medvedev.Beeld reuters
Lavrov (links) en Kerry.Beeld epa

Militair momentum

Het regime heeft het militair momentum: hoe langer een staakt-het-vuren uitblijft, hoe beter zijn onderhandelingspositie in het vredesoverleg. Westerse diplomaten stellen daarom dat Kerry door de Russen aan het lijntje wordt gehouden.

Volgens de diplomaten ging de Amerikaanse minister het overleg met Lavrov in met een houding van 'alles of niets', maar de vraag is welke middelen hij heeft om de Russen 'alles' te laten toegeven. 'Deze bijeenkomst loopt het risico eindeloos te worden en ik ben bang dat de resultaten buitengewoon klein zullen zijn', zei een hoge westerse diplomaat in München.

Parallelle oorlogen

In feite is de Amerikaanse regering nu verwikkeld in twee parallelle oorlogen op twee fronten, en heeft ze daarbij tegengestelde doeleinden. In München proberen de VS, om het hervatten van de vredesbesprekingen mogelijk te maken, een staakt-het-vuren in het westen van Syrië te bewerkstelligen. Tegelijkertijd werd gisteren bij de NAVO in Brussel gesproken over het opvoeren van de strijd tegen Islamitische Staat in het oosten van Syrië.

In het noordwesten van het land hebben de door Koerden geleide Syrian Democratic Forces (SDF) donderdag met steun van de Russische luchtmacht het militair vliegveld Menagh veroverd op Syrische rebellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden