Medvedev ligt zwaar onder vuur

In de Doema wordt volop kritiek gespuid op de Russische premier. Zelfs zijn oude beschermheer president Vladimir Poetin lijkt zich van hem af te keren.

MOSKOU - Sinds hij in de herfst van 2011 Vladimir Poetin nomineerde als zijn presidentiële opvolger, was Dmitri Medvedev gedoemd tot een bestaan als ultieme lame duck. Sinds kort wordt er openlijk aan de poten van zijn kabinet gezaagd.

Aangezien de Staatsdoema, het nationale parlement, eigenlijk alleen in naam oppositiepartijen kent, was het spervuur van kritiek dat afgevaardigden deze week op premier Medvedev afvuurden opvallend. Het wordt niet verklaard uit een plotse opleving van pluriformiteit, maar als teken dat machtige facties binnen de elite afwillen van Medvedev en zijn kabinet.

De tsaar is goed, maar de bojaren zijn slecht - het is al eeuwenlang een beproefd recept en het werkt nog altijd. Zeker als er economisch zware tijden in aantocht zijn, met gezaghebbende economen die menen dat Rusland nu al in een recessie verkeert.

In de Doema hebben twee oppositiepartijen gedreigd met moties van wantrouwen tegen de regering als die niet snel haar zaakjes op orde krijgt. Maar nu wil zelfs Verenigd Rusland, de machtspartij die een meerderheid heeft in de Doema, koppen zien rollen. Vladimir Vasilijev, de voorzitter van de Doemafractie van de partij: 'We hopen dat ook in de regering mensen hun ontslag zullen indienen omdat ze beseffen dat ze niet geschikt zijn voor hun baan.'

Het woordje 'ook' verwijst naar de tumultueuze schandalen in de Doema zelf, die ook enige leden van de machtspartij tot aftreden hebben gedwongen. Verenigd Rusland, door oppositieblogger Navalny met succes omgedoopt tot 'Partij van Boeven en Dieven', ligt zelf zwaar onder vuur en wellicht daarom heeft Poetin vorig jaar besloten zwakke broeder Medvedev de leiding over de partij cadeau te doen. Blijkbaar is binnen de partij het parool nu 'redden wie zich redden kan', en het afgeven op de door hardliners gehate Medvedev kan daarbij een handje helpen.

Poetin heeft zelf het Russisch Volksfront weer opgetuigd, een aaneenschakeling van maatschappelijke organisaties waarover de speculatie woedt dat deze in tijden van nood als vervanger kan worden ingezet voor het besmeurde Verenigd Rusland.

Maar het parlement - dat aan de leiband van het Kremlin loopt - is niet Medvedevs grootste probleem. De vraag is of Poetin nog nut ziet in Medvedevs rol als welwillende 'liberale' paljas die elke dag mooie foto's rondtwittert vanuit de helikopter die hem naar het Witte Huis vliegt.

Deplorabel

De hoogste baas gaf deze week een duidelijk signaal af toen hij op werkbezoek in de republiek Kalmykija een aantal ministers en gouverneurs een veeg uit de pan gaf omdat ze zijn verkiezingsbeloften op sociaal gebied niet uitvoeren. 'Hoe werken we?', begon Poetin. 'De kwaliteit van het werk is deplorabel. Alles is kunstmatig en als we zo doorgaan gebeurt er nooit iets. Het moet professioneler, anders moeten we erkennen dat ofwel ik niet doelmatig werk, ofwel dat jullie allemaal slecht werk leveren en ontslag moeten nemen. Ik breng graag onder uw aandacht dat ik momenteel naar de tweede optie neig.'

Deze woedeuitbarsting vond plaats toen de camera's eigenlijk uit hadden moeten staan, maar Lifenews.ru, dat ervan verdacht wordt meestal viezigheid te spuien op aangeven van de veiligheidsdiensten of het Kremlin zelf, publiceerde haar toch. Poetins woordvoerder toonde zich diep verontwaardigd, maar het signaal was gegeven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden