Medvedev legt uit waarom hij toch wijkt voor Poetin

Dmitri Medvedev maakt als president volgend jaar plaats omdat Vladimir Poetin 'zonder twijfel de meest gezaghebbende politicus van Rusland' is, en 'iets populairder'. Dat heeft Medvedev gezegd in een vrijdag vertoond tv-interview, waarin hij Ruslands 'echte democratie' verdedigde.

ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Het uitgebreide interview lijkt bedoeld als antwoord op de bijtende kritiek uit binnen- en buitenland na de aankondiging vorige week dat Poetin zal terugkeren als president (voor zes, en wellicht twaalf jaar). Die binnenlandse kritiek heeft op enkele kranten na alleen het internet als uitlaatklep. Een peiling op de website van onafhankelijke radiozender Echo Moskvi liet deze week zien dat 75 procent van de respondenten Rusland voorgoed wil verlaten.

Voor propagandistische antwoorden op burgerlijk verzet kan het Kremlin zijn monopolie inzetten over de staatstelevisie, die elke huiskamer in het immense land bereikt. Ideaal voor Medvedevs poging de sceptische kiezer ervan te overtuigen dat hij er nog steeds toe doet.

Medvedev toonde zich dan ook geschokt over de vraag of de verkiezingsuitslag niet al vooraf vaststaat en waarom er nog verkiezingen nodig zijn. 'Onverantwoord, misleidend en provocerend', aldus Medvedev. 'Waar heeft u het over? De campagne is net begonnen.'

In de Russische politiek wordt niet alleen het politieke speelveld bestierd vanuit het Kremlin, maar liefst ook de populariteit van de leiders. En volgens een van Poetins strategen kan tv-aandacht de populariteitscijfers in de aanloop naar verkiezingen nog met 15 tot 20 procent opkrikken.

De keerzijde is dat Poetin en Medvedev steeds meer burgers van zich dreigen te vervreemden met hun opgeblazen retoriek. Uit een recente peiling blijkt dat de meeste Russen geloven dat de verkiezingen een 'imitatie' van echte politieke strijd zijn en dat het Kremlin bepaalt wie wint.

Die indruk werd bevestigd toen Poetin en Medvedev vorige week uitlegden dat de nieuwe machtsverdeling lang geleden was afgesproken. Maar Medvedev zei nu dat hij niemand heeft misleid met signalen dat hij president wilde blijven. Dat was, zei hij, voor als er grote verschuivingen zouden zijn in populariteit.

Medvedev beklemtoonde dat Poetin en hij tot dezelfde politieke stroming behoren en dat het dus logisch is dat ze onderling afspreken wie presidentdskandidaat moet worden. 'Kunt u zich voorstellen dat Barack Obama het in verkiezingen zou opnemen tegen Hillary Clinton?'

De communist Gennadi Zjoeganov, leider van de grootste oppositiepartij, herhaalde vrijdag dat 'geen enkel element' van het politiek systeem democratisch is; hij wees op ontbrekende politieke rivaliteit en de 'onmogelijkheid' stemmen eerlijk te tellen.

Medvedev beloofde voor volgend jaar een regeringsploeg met veel nieuwe gezichten. 'Het is cruciaal dat zij die aan de macht zijn op den duur genoeg kracht verzamelen om het over te dragen.' Maar niet abrupt, 'met Vladimir Poetin en ik die zwaaiend roepen 'Vaarwel, tot ziens'. Voor dat scenario hoeft niemand te vrezen blijkens het Medvedev-interview - maar dat wist de Russische kiezer al.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden