Medvedev heeft 'medelijden met Europa' wegens migratiepolitiek

De Europese vluchtelingenpolitiek is een kolossale fout. Hij bedreigt de identiteit van Europa en speelt de rechtse partijen in de kaart. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev gezegd in een interview met het Amerikaanse tijdschrift TIME.

De Russische premier Medvedev tijdens het interview met TIME. Beeld epa

'Het komt mij voor dat de Europese Unie een gijzelaar van haar eigen onevenwichtige migratiepolitiek is geworden', aldus Medvedev. 'Om eerlijk te zijn, ik heb medelijden met Europa.'

De vluchtelingencrisis speelt volgens de Russische premier de rechtse populisten in de kaart. Niet omdat de mensen de rechtse ideologie omhelzen, maar omdat een miljoen vluchtelingen een bedreiging voor de arbeidsmarkt betekenen. De arbeiders van Europa zijn bang voor hun banen aangezien de migranten veel goedkoper arbeidskrachten zijn.

Het verwijt dat Rusland met de crisis stemming wil maken, wees Medvedev van de hand. 'Wij willen zeker geen munt uit de situatie slaan', aldus de premier, 'we signaleren slechts het gevaar.'

Lees ook: Is er een nieuwe Koude Oorlog in aantocht?

De Russen gaan hard de confrontatie aan met Europa en de VS over Syrië en Oekraïne, op de veiligheidsconferentie in München. Europa is intern verdeeld: Duitsland is geobsedeerd door vluchtelingen, Frankrijk door het terrorisme. (+)

Zwemvesten aan het concertgebouw van Berlijn, in een installatie van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei over de vluchtelingencrisis. Beeld epa

'Nieuwe Koude Oorlog'

Medvedev oogstte afgelopen weekend de meeste aandacht door tijdens een veiligheidsconferentie in München te stellen dat 'het lijkt alsof we al afglijden in een nieuwe Koude Oorlog'. En: 'Soms vraag ik me af of we in 2016 leven of in 1962' - het jaar van de Cuba Crisis en een dieptepunt in de Koude Oorlog.

Zijn minister van Buitenlandse Zaken Lavrov voegde er een pessimistische noot aan toe met de stelling dat het net gesloten akkoord over een gevechtspauze in Syrië een kans van slagen heeft van '49 procent'. Hij weet dit aan 'hoogst onverantwoord gedrag' van de Syrische oppositiegroepen die 'voorwaarden vooraf' stellen aan internationale onderhandelingen over een politieke oplossing in Syrië en aan de Amerikaanse weigering nauwer met de Russische generaals samen te werken in Syrië. 'Zonder zulke praktische samenwerking zal het akkoord niet werken. We moeten terug naar de kunst van het compromis, terug naar de diplomatie.'

Medvedev en Lavrov schetsten een apocalyptisch beeld waarin Europa wordt overlopen door 'honderdduizenden extremisten', Schengen instort, en Syrië in een permanente grondoorlog kan verzanden. 'Het hart van de IS ideologie is een woest instinct om te moorden, het is een strijd om de beschaving, het is wij of zij.' Het alternatief: samenwerking met Rusland in deze 'botsing van beschavingen' en opheffing van de sancties die het land opgelegd heeft gekregen.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden