Medische zorg over de grens wordt simpeler

Voorstel is onderdeel pakket sociale maatregelen...

Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL Als het aan de Europese Commissie ligt wordt het makkelijker voor patiënten om een ziekenhuisbehandeling in het buitenland te ondergaan. De bedoeling is dat patiënten voortaan niet meer vooraf toestemming aan hun arts en verzekeraar hoeven te vragen.

Het voorstel maakte deel uit van een pakket sociale maatregelen dat de Europese Commissie woensdag presenteerde. Daarmee wil de Commissie laten zien dat Brussel opkomt voor de belangen van de gewone burgers. ‘Er is de laatste tijd veel gezegd over de noodzaak de EU dichter bij de burgers te brengen. Dat is precies wat we doen met dit pakket’, zei eurocommissaris Androulla Vassiliou.

Tot nog toe mochten patiënten zonder toestemming vooraf alleen een poliklinische behandeling ondergaan. Maar het Europese Hof van Justitie oordeelde eerder al dat EU-burgers ook recht hebben op vergoeding van de kosten als er bijvoorbeeld in eigen land een enorme wachtlijst bestaat voor de behandeling die zij nodig hebben.

Als de EU-landen en het Europees Parlement met het voorstel instemmen, kunnen patiënten voortaan naar het buitenland gaan om zich te laten behandelen. Ze moeten het geld dan wel voorschieten. Hun verzekeraar moet de kosten dan vergoeden, tot het bedrag dat ze in hun eigen land kwijt zouden zijn geweest.

Landen die kunnen aantonen dat hun zorgstelsel door de maatregel in gevaar komt, kunnen alsnog eisen dat patiënten vooraf toestemming vragen.

Volgens de Nederlandse zorgverzekeraars zal de maatregel weinig veranderen aan de Nederlandse situatie, omdat de meeste mensen een naturapolis hebben. Daarin garandeert de verzekeraar het recht op behandeling bij medische instellingen waarmee hij afspraken heeft lopen in plaats van vergoeding van de gemaakte kosten. Ook voor behandelingen in het buitenland blijft dus toestemming nodig.

Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) betwijfelt of dat werkelijk zo zal zijn als de regeling wordt goedgekeurd. ‘Mijn indruk is dat het recht op behandeling in het buitenland alleen door de lidstaten kan worden beperkt, niet door de verzekeraars’, zegt zij.

Corbey is ingenomen met het voorstel. Volgens haar is de maatregel vooral gunstig voor mensen die in de grensstreken wonen, maar ze waarschuwt wel dat het voorstel niet mag leiden tot uitholling van de bestaande zorgstelsels.

Ook wil zij de garantie hebben dat zorgverzekeraars patiënten niet kunnen dwingen om in het buitenland een goedkope behandeling te ondergaan om op die manier geld te besparen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden