'Medische zorg in gevangenissen moet beter’

De medische zorg buiten kantoortijden in gevangenissen moet voor oktober dit jaar zijn verbeterd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat het ministerie van Justitie opgedragen, zo heeft ze donderdag bekendgemaakt.

ANP

Volgens de inspectie zijn er in die uren bijvoorbeeld te weinig artsen beschikbaar. Ook moet de nazorg aan gevangenen die ontslagen worden uit de inrichtingen, beter. Ze moeten een lijst meekrijgen waarop staat welke medicijnen ze nodig hebben en wat ze mankeren. De inspectie dreigt met maatregelen tegen de verantwoordelijke dokters als de noodvoorraden van medicijnen in de gevangenissen niet binnen enkele maanden op orde is.

De inspectie komt tot haar conclusies op basis van vragenlijsten die aan de 43 medische diensten zijn voorgelegd. Zestien van hen worden de komende tijd extra gecontroleerd.

Volgens de IGZ is er de laatste jaren veel verbeterd aan de zorg aan gedetineerden. Maar toch, staat in het onderzoeksrapport, is de kwaliteit hier en daar wisselend en zijn gezondheidsrisico's bij de gevangenen soms hoger dan noodzakelijk.

Volgens het ministerie van Justitie zijn de genoemde knelpunten inmiddels aangepakt. Alleen de beschikbaarheid van artsen buiten kantooruren is, aldus Justitie, nog steeds een probleem. Er worden gesprekken over gevoerd met artsenorganisaties, aldus een woordvoerder.

Gevangeniscel (ANP) Beeld
Gevangeniscel (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden