Nieuws Manipulatie examenresultaten

Medische universiteit in Tokio manipuleerde jarenlang toelatingsexamens om vrouwen te weren

Een medische universiteit in Tokio paste meer dan tien jaar lang de resultaten van toelatingsexamens aan om zo het aantal vrouwelijke studenten te beperken. De school zorgde er op deze manier voor dat meer mannen uiteindelijk dokter werden. Vrouwen, zo werd geredeneerd, zouden hun loopbaan stilleggen of compleet stopzetten zodra er kinderen kwamen, en dat was niet gewenst.

Tetsuo Yukioka (rechts), interim-directeur van een medische universiteit in Tokio, en onderdirecteur Keisuke Miyazawa buigen tijdens een persconferentie naar aanleiding van een rapport over de manipulatie van uitslagen van toelatingsexamens. Beeld AFP

De school heeft excuses aangeboden, nadat uit een intern onderzoek bleek dat alle resultaten van de toelatingsexamens vanaf 2006, en wellicht zelfs eerder, werden gemanipuleerd. Deze informatie werd vrijgegeven door advocaten die betrokken zijn bij het onderzoek. Het rapport dat werd opgesteld naar aanleiding van het onderzoek spreekt van ‘diepgaand seksisme’.

Uit het onderzoek blijkt dat de school bij de toegangsexamens van dit jaar 20 procent van de punten aftrok bij alle deelnemers. Vervolgens kregen alleen mannelijke kandidaten 20 punten bijgeteld. De enige uitzondering waren mannen die al vier of meer keer waren gezakt voor het examen. Soortgelijke manipulaties werden ieder jaar toegepast, om het aantal vrouwelijke studenten te reduceren. De school anticipeerde dat vrouwen een minder succesvolle of lange carrière zouden hebben, vanwege hun mogelijke moederschap.

De Japanse media berichtten al over de zaak voordat de onderzoeksresultaten naar buiten kwamen, die aan het rollen kwam na een schandaal rondom de zoon van een medewerker van het ministerie van Onderwijs. Die was toegelaten in ruil voor extra onderzoeksgeld van het ministerie. De zoon van de ambtenaar was al drie keer gezakt en kreeg uiteindelijk 20 extra punten, waarna hij op het nippertje kon worden toegelaten. Zowel de vader van de frauduleus toegelaten student als het hoofd van de school is omkoping ten laste gelegd. De schooldirecteur zou in meerdere gevallen geld hebben aangenomen van ouders die wilden dat hun zoon een voorkeursbehandeling kreeg. 

‘Moderne samenleving’

‘Ik denk dat er een gebrek aan begrip was rondom de regels van een moderne samenleving, waarin vrouwen geen andere behandeling zouden moeten krijgen vanwege hun geslacht’, aldus interim-directeur Tetsuo Yukioka, die zegt niets te hebben geweten van de manipulatie en eventuele omkoping.

Het manipuleren had nooit mogen gebeuren en zal ook niet meer gebeuren, aldus de school, die zelfs aanbood om studenten die eigenlijk wel voor het toegangsexamen hadden moeten slagen, alsnog toe te laten. Hoe dat precies in zijn werk zou gaan, wordt niet vermeld. Volgens Tetsuo werd het selecte groepje toegelaten vrouwen niet anders behandeld dan hun mannelijke medestudenten.

Landelijk schommelt het percentage vrouwen dat slaagt voor het toelatingsexamen voor arts al meer dan twintig jaar rond de 30 procent, en sommige experts vragen zich daarom af of andere medische universiteiten ook discrimineren jegens vrouwen. Onderwijsminister Yoshimasa Hayashi heeft laten weten dat zijn ministerie de procedures voor het toelaten van nieuwe studenten bij alle medische universiteiten onder de loep gaat nemen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.