Medische redenen van diverse aard

Dinsdag 12 oktober 2010 was een opeenstapeling van medische redenen. 's Ochtends onderging een mij bekende Nederlander een zware operatie. In zijn hoofd moest een levensbedreigende tumor een kopje kleiner worden gemaakt. Dat waren medische redenen van spannende aard.

Aan het eind van de ochtend kwam het bericht dat Mark van Bommel met onmiddellijke ingang werd opgeëist door Bayern München. Van Bommel zat in een trainingskamp met het Nederlands elftal dat die avond de Zweden moest onthoofden. Maar zijn werkgever vond meespelen niet verantwoord vanwege een knieblessure. Mark van Bommel gaf geen gehoor aan die eis omdat de medische staf van Nederland de ernst van zijn blessure relativeerde. In deze kwestie waren de medische redenen dus van betwistbare aard.


Tegelijk met Van Bommel betrad volleybalster Kim Staelens in Zwolle het speelveld. Zij was enkele weken eerder moeder geworden en vond zichzelf alweer fit genoeg om Cuba te weerstaan in een oefenwedstrijd in de aanloop nar het WK. De medische redenen lieten zich in Zwolle van hun spectaculaire kant zien.


Inmiddels liep het al tegen tienen op die dolle dinsdag toen in Sportpaleis Ahoy 'medische redenen van persoonlijke aard' werden aangevoerd om turner Yuri van Gelder buiten het WK te houden.


De medische wetenschap weet wat, sprak mijn moeder altijd bewonderend. Maar de redenen die daaruit voortvloeien, zijn vaak voor velerlei uitleg vatbaar. In het geval van Van Gelder staat de hele boel zelfs op losse schroeven en dat geldt volgens mij ook voor de medische redenen, waarop zijn schorsing is gebaseerd.


Cocaïneverslaving is eerder een psychisch probleem en de pijnlijke NOS-documentaire over Yuri van Gelder toonde dat ook wel aan. Acht maanden werd de turner gevolgd en je kreeg geen moment de indruk dat de maker werkelijk tot hem kon doordringen. Het was onheilspellende televisie. Je hoefde de afloop niet te kennen om het ergste te vrezen.


Daarom vraag ik me af of de bestuurders Gootjes en Geukers (twee namen die schreeuwen om de terugkeer van CaMu) verstandig hebben geopereerd. Dinsdag nemen ze hem in bescherming door de persoonlijke aard van zijn problematiek te respecteren. Woensdag branden ze hem af als publiek persoon. Als Van Gelder zichzelf ooit iets aandoet, zou ik niet graag Gootjes of Geukers heten.


Bij de herintredende moeder Staelens zijn ook een hoop vragen gesteld, alsof het een medische kwestie betrof en geen eigen verantwoordelijkheid. Op mij kwam het nogal bevoogdend over. Waarom wel kanttekeningen plaatsen bij de rappe rentree van een onlangs bevallen volleybalster en niet bij de zwaar geblesseerde voetballer die het vaderland in allerijl moest dienen tijdens het WK voetbal?


Hetgeen ons voert naar de derde medische kwestie van dinsdag of eigenlijk de nasleep ervan. Direct na de wedstrijd tegen Zweden zei Mark van Bommel dat het wel losliep, met die knie van hem. Eenmaal terug in München had hij het opeens over een langdurige uitschakeling.


Dat zal geen voortschrijdend inzicht zijn geweest, maar gewoon een kwestie van een andere medicus. Daaruit blijkt wel dat Bayern München en KNVB op ramkoers liggen. Gelukkig maar, want als één medische kwestie in de sport behoefte heeft aan eenduidigheid is het deze wel.


Resteert nog één gevalletje uit de spreekkamer van afgelopen dinsdag, dat van mijn eigen BN'ertje. Zijn medische redenen waren glashelder, alleen moest hij kiezen tussen twee uitgangen. Zo moeilijk hadden de Chileense mijnwerkers het die dag niet eens.


Vooralsnog lijkt hij de juiste keuze te hebben gemaakt uit de twee verschillende mogelijkheden van opereren. Woensdag mailde zijn zoon dat de patiënt voor pampus lag, maar dat de operatie technisch geslaagd was.


Het was het beste nieuws van deze week.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden