Medische missers na menselijke vergissingen

De meeste incidenten in ziekenhuizen worden veroorzaakt door menselijke fouten. Gebrekkige samenwerking tussen afdelingen of artsen en verpleegkundigen en fouten bij het verstrekken van medicijnen leiden tot meer ongemak, extra behandelingen en soms meer pijn of letsel bij patiënten....

Dat blijkt uit onderzoek naar de oorzaken van medische missers in ziekenhuizen, dat maandag is gepresenteerd. Vorig jaar werd duidelijk dat ten gevolge van medische nalatigheid in ziekenhuizen jaarlijks 1.735 Nederlandse patiënten overlijden en 30 duizend patiënten letsel oplopen. De orde van medisch specialisten liet uitzoeken wat de oorzaken zijn van de incidenten. Doel is om ‘vermijdbare schade’ binnen vijf jaar met 50 procent terug te dringen.

De onderzoekers vroegen personeel op de afdelingen spoedeisende hulp, chirurgie en interne geneeskunde van 21 ziekenhuizen om twee maanden lang alle ‘onbedoelde gebeurtenissen’ te registreren. Ruim tweeduizend incidenten werden gemeld. Daarnaast werden per afdeling van veertig patiënten de dossiers bestudeerd.

Uit de analyse blijkt dat bij veel missers menselijke vergissingen een rol speelden. Drukte op de afdeling speelde vaak een cruciale rol. Zorgverleners staan onder tijdsdruk, zijn nogal eens met meer patiënten tegelijk bezig en kampen met een gebrek aan collega’s. Gezien die omstandigheden is het ‘alleen maar menselijk’ dat soms fouten worden gemaakt, schrijven de onderzoekers.

Helemaal uit te bannen zijn die missers daarom niet. Toch moet inzicht in de fouten afdelingen alerter maken op verbeteringen.

De meldingen waren vooral afkomstig van verpleegkundigen. De missers die de onderzoekers in de dossiers van patiënten tegenkwamen, waren door artsen nauwelijks gerapporteerd. Daarom zeggen de resultaten vooral iets over het werk van verpleegkundigen en weinig over de medisch-inhoudelijke zorg, aldus de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden