Medische fouten, de Panama-video en het rare referendum

Wilt u de hier besproken artikelen lezen? Zoek in onze app voor tablet of telefoon naar 'redactieblog' of ga op uw computer naar volkskrant.nl/redactieblog.

Beeld anp

Nachtmerrie

Het was een heftige nieuwsweek, met de Panama Papers, de eerste vluchtelingen die werden teruggestuurd van Griekenland naar Turkije en ons eigen Oekraïnereferendum. Maar het Volkskrantartikel dat het meest gedeeld werd via sociale media was 'Overleden in een stuntelend ziekenhuis (+)'. Onze verslaggeefster Maud Effting reconstrueerde daarin het afschuwelijke verhaal van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij, die in 2014 naar de spoedeisende hulp van het Tergooi-ziekenhuis in Blaricum ging en 20 uur later overleed in het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum, na een reeks verkeerde inschattingen en miscommunicatie van het medisch personeel. Niet verwonderlijk dat veel mensen hierover willen lezen - het is niet alleen ieders ergste nachtmerrie, ook bestaat er, zoals commentator Sander van Walsum woensdag schreef, 'een latent wantrouwen bij een groot publiek tegenover achteloze specialisten', dat wordt gevoed door pogingen om medisch falen toe te dekken. Dat was in het Tergooi-ziekenhuis ook gebeurd. De verhalen van Maud Effting krijgen altijd veel belangstelling, omdat ze schrijft over zelfmoord, medische missers, euthanasie en andere levensdrama's. Zelf formuleerde ze het tegenover mij eens oneerbiedig: 'Ik ben er voor de shit'. Ze schrijft meeslepend, maar altijd scherp en nauwgezet, met gevoel voor de betrokkenen en nabestaanden, die de krant er ook weleens voor bedanken. Al twee keer werd Maud genomineerd voor de Tegel, een andere keer kreeg ze een eervolle vermelding.

Sonoor stemgeluid

Ja, meestal mogen ze wel, de eigendomsconstructies via belastingparadijzen in de Panama Papers, die een groep van meer dan honderd internationale media (gefeliciteerd, Trouw en FD) deze week in de openbaarheid bracht. Maar er moet kennelijk steeds iets geheim blijven. Zoals Yvonne Hofs schreef in het Volkskrantcommentaar: 'Deze gang van zaken zou niet legaal moeten zijn. Uit de Panama Papers blijkt zonneklaar dat die legale constructies in zeer veel gevallen illegale manoeuvres toedekken en faciliteren, zoals witwassen, omkoping, fraude en belastingontduiking in plaats van '-ontwijking'. Hofs stelt dat we internationaal onze tanden moeten laten zien. In de krant van vandaag onderzoeken we hoe dat kan. Op Facebook brachten wij een filmpje waarin simpel wordt uitgelegd wat de Panama Papers zijn en waarom we het erg moeten vinden. Met als voice-over het sonore stemgeluid van Kustaw Bessems, de chef van ons katern Vonk en de redactie crossmedia. Als u regelmatig kijkt op volkskrant.nl/kijkverder, ziet u dat wij veel in bewegend beeld brengen. Een greep: de topdrie smerigste gerechten van het echte paleodieet (bij het artikel van Maarten Keulemans in Vonk vandaag) ; een test van de trilvork die snel eten moet voorkomen in de Volkskrantkantine (zie Sir Edmund); wetenschapsredacteur Ellen de Visser die vertelt over de vele reacties op haar artikel in Vonk over de dwang tegen kanker te 'vechten' ; sjofele reizigers in de Amerikaanse Greyhound bus. Elke dag zetten we een nieuw filmpje in onze avondnieuwsbrief, die u om half negen in uw mail kunt krijgen. Abonneren is gratis en makkelijk: ga naar volkskrant.nl/nieuwsbrief.

Jan Roos

Premier Rutte moet in Brussel nu het 'nee' van de Nederlandse kiezer tegen het Oekraïneakkoord verkopen aan 27 landen die het al hebben geratificeerd. Onze cartoonist Bas van der Schot schetste zijn ongemak mooi. Op de dag na het referendum stond de echte Jan Roos triomferend op onze voorpagina. Op Twitter toonde een lezeres me hoe ze hem uit de krant had gescheurd. Anderen verweten ons juist onze analyse aankondiging: 'De boosheid krijgt opnieuw een stem.' De politieke passies liepen op, het land bleek weer hopeloos verdeeld, helaas langs lijnen van inkomen en opleidingsniveau, zoals te zien was op de kaarten van electoraal geograaf Josse de Voogd in de krant (+). In de 'Brief van de dag' verweet een lezer ons de nee-stem te veel vanuit emotie te verklaren. Hij had als voorstander van de EU tegengestemd, omdat hij de dadendrang van de pro-EU-politici te groot vindt voor de draagkracht van het samenwerkingsverband. Ook in een opiniestuk van onze Sir Edmund-columnist en cabaretier Jasper Kuijk en in het Volkskrantcommentaar van chef politiek Raoul du Pré klonk dit door: Europa moet intern orde op zaken stellen, zich 'compacter en pragmatischer manifesteren' alvorens verder te rollen. Ook al was het een raar referendum met verkeerde regels, het toonde helder het ongemak met deze EU dat veel Nederlanders (en andere Europeanen) voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden