Medisch specialisten willen af van second opinion

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER SOFIE VANLOMMEL

AMSTERDAM - De Orde van Medisch Specialisten wil dat patiënten een eigen bijdrage betalen als ze een second opinion vragen. Het leidt volgens voorzitter Frank de Grave zelden tot nieuwe inzichten en het kost veel geld.

De sector reageert zo op de oproep van minister Schippers om zelf met voorstellen te komen voor 1,5 miljard euro aan besparingen. Een woordvoerster van de Orde noemt het een 'billijk' voorstel. 'Wij steken onze nek uit. Nu kunnen we verder praten.'

De Grave zegt dat patiënten 'in toenemende mate' na een diagnose naar een andere zorgverlener trekken om zich opnieuw te laten onderzoeken. Hij baseert zich op een enquête onder 468 specialisten. Daaruit blijkt ook dat 10 procent van de artsen vindt dat patiënten dat zelf moeten betalen.

Patiëntenverenigingen storen zich aan het beeld van 'de lastige patiënt', zegt directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) Wilna Wind. 'Deze discussie moet niet gaan over wat uit het basispakket moet, maar hoe we de verspilling in de zorg door overmatige medicatie, dubbele diagnosen en herhaalconsulten gaan aanpakken. Specialisten houden er blijkbaar niet van dat patiënten om een tweede mening vragen.'

Het is onduidelijk hoe vaak patiënten om een second opinion vragen en hoeveel dat kost. Alleen bij neurochirurgie wordt een tweede gesprek apart geregistreerd. Tussen 2009 en 2011 steeg het aantal gedeclareerde second opinions daar van 750 naar 1.350. Dat blijkt uit cijfers van expertisecentrum DBC Onderhoud.

Wetenschappelijk bewijs over zin en onzin van een bijkomende diagnose is schaars. Best Doctors, een internationale organisatie die is gespecialiseerd in second opinions, verwees in Nederland in vijf jaar tijd 31.149 patiënten door op verzoek van hun zorgverzekeraar. Kanker, orthopedie, neurologie, cardiologie en oogheelkunde zijn het sterkst vertegenwoordigd. In bijna een op de vijf dossiers kwam een andere diagnose uit de bus, in bijna de helft van de gevallen kreeg de patiënt een andere behandeling.

Een beperkt onderzoek op de afdeling interne geneeskunde van het VUmc wijst uit dat slechts 12 procent van de second opinions tot een andere diagnose leidt. Maar patiënten, ook de groep die geen nieuwe inzichten kreeg, zijn na afloop tevreden.

Het echte probleem, zegt Wilna Wind van patiëntenvereniging NPCF, is dat het misloopt in de communicatie tussen arts en patiënt. Dokters moeten beter leren luisteren. Dat gesprek moeten we voortzetten in plaats van een tweede diagnose voor grote groepen onbetaalbaar maken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden