'Medireis' voor kwetsbare mens gat in de markt

Afslanken met je zorgverzekeraar, of met de dokter naar China. Gezond is het zeker, maar is het gezondheidszorg? Verzekeraars en artsen spreken liever van zorggerelateerde producten....

Henk Huberts (68) uit Renkum is net terug van een weekje Andalusië, Zuid-Spanje. Een groepsreis voor dertig personen, geboekt bij zorgverzekeraar Amicon, begeleid door Cees Schneider, de medisch adviseur van deze verzekeraar. 'Een heerlijke reis, goeie verzorging, mooi weer.' Dik tevreden is Huberts. In het bijzonder over de dokter. 'Op de eerste dag heb ik beide scheenbenen behoorlijk beschadigd toen ik van een glibberig stoepje viel. Zelf zou ik er jodium op hebben gedaan, maar nu kon ik de dokter vragen wat het beste was. Even niks doen, zei hij.'

Andalusië was de vijftiende Amiconreis van Cees Schneider. Een jaar of vier geleden begon hij ermee. Groepsreizen voor twintig à dertig merendeels 55-plussers met medische begeleiding bleken een gat in de markt. 'De reizen zijn bedoeld voor mensen die zich kwetsbaar voelen omdat ze bijvoorbeeld diabetes hebben of een hartoperatie hebben ondergaan', vertelt Schneider. 'Met Amicon zoeken we reisdoelen waar we anders niet zouden komen', zegt Henk Huberts. 'Vorig jaar ben ik naar Zuid-Afrika geweest, en in Toscane. In november ga ik drie weken naar China. Daar zouden we anders nooit komen.'

'Hoe verder de reis, hoe eerder hij is volgeboekt', is de ervaring van Schneider. Hij zoekt zelf de bestemmingen uit, in overleg met de reisorganisatie OAD, die de reis feitelijk regelt. 'De mensen knappen er geweldig van op. Ze krijgen meer energie, hebben meer praatjes.' De Amicon-dokter, door zijn werkgever uitgeleend aan de reisorganisatie, maakt vrijwel alle reizen zelf mee. Is hij verhinderd, dan bestaat er onder de Twentse huisartsen genoeg belangstelling om hem te vervangen.

Schneider stelt zich als doel om zijn medereizigers uit handen van de buitenlandse artsen en ziekenhuizen te houden ('witte toeristen worden al snel gezien als melkkoe'). Zijn eigen koffer met equipment heeft hij tot dusver bij alle reizen moeten gebruiken. 'Er is altijd wel iemand die een infectie krijgt, een jichtaanval of een stoornis in de bloedsomloop.'

De medireizen zijn bescheiden begonnen, maar de uitbreidingsplannen zijn ambitieus. Van twee tot drie reizen per jaar moet het saldo worden opgekrikt naar één per maand. Amicon is sinds enkele jaren gefuseerd met Geové/RZG uit Groningen. Het reizigerspotentieel (Amicon heeft nu 1,7 miljoen verzekerden) dat via folders en verzekerdenmagazine kan worden bereikt, is daarmee aanzienlijk toegenomen.

Dat besef drong ook door tot de Travel Health Clinic (THC) in Hengelo, een commercieel reisadviesbureau, dat wordt geleid door de Hengelose internist Frank van Berkum. De THC vaccineert reizigers die naar de tropen gaan, je kunt er terecht voor keuringen. Daarnaast verkoopt de kliniek klamboes, muggenolie, medicijnen tegen malaria en de travelkit, een reisapotheek op maat. Onderdeel van de kit zijn een e-mailadres en een telefoonservice, zodat de reiziger dag en nacht de dokter in Nederland kan raadplegen. Ook Schneider kan via de hotline Van Berkum consulteren.

De THC maakt deel uit van Zorgservices Twente, een commerciële onderneming die is opgezet door de ziekenhuizen in Hengelo en Almelo en daarmee tezamen de Ziekenhuisgroep Twente vormt. Die groep werkt sinds kort samen met Amicon in de nieuwe bv Amicare. De Travel Clinic kan haar diensten 'vermarkten' via het marketingnetwerk van Amicon, de verzekeraar kan zijn klanten nog meer diensten verkopen.

De Amicon-reizen zijn in eerste instantie bedoeld voor de eigen verzekerden, maar ook anderen kunnen mee. De reiziger betaalt zelf - de reizen zitten niet in het verzekeringspakket -, wie niet bij Amicon is aangesloten betaalt iets meer. De prijzen zijn redelijk marktconform, de extra kosten vanwege de dokter vallen grotendeels weg tegen de kwantumkorting die OAD biedt. Tot dusver heeft Amicon nauwelijks verdiend aan de medireizen, zegt de woordvoerster. Het is de verzekeraar vooral te doen om de naamsbekendheid.

Amicon is tot dusver de enige zorgverzekeraar die reizen met de dokter aanbiedt. Maar ook anderen zien in de stijgende koopkracht én in de toegenomen belangstelling voor een gezonde lifestyle kansen voor marktuitbreiding. Afslanken? Vlieg met ons mee naar een kuuroord ('volpension') in Montenegro aan de Adriatische Zee, roept Achmea zijn 2,7 miljoen verzekerden sinds maart van dit jaar toe. Ontstressen of ontslakken? Ook dat kan. De mogelijkheid wordt aan de polishouders aangeboden, de kuurreis naar de voormalige Joegoslavische republiek Montenegro zelf is op eigen kosten. Er gaat geen dokter mee, maar andere begeleiding is ter plaatse aanwezig.

De Travel Health Clinic in Hengelo, 2,5 jaar geleden opgericht, is volgens Frank van Berkum inmiddels een forse concurrent voor de GGD, van oudsher de leverancier van vaccinaties. 'Wij zijn tien procent goedkoper, mede doordat wij onze vaccins voordeliger kunnen inkopen.' De zaak floreert: binnenkort verwacht hij een contract te tekenen met een grote reisorganisatie, die de reizigers voor vaccinaties zal doorverwijzen naar de THC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden