Medicijngebruik bij hyperactieve kinderen neemt explosief toe

Het medicijngebruik onder hyperactieve kinderen is de afgelopen vijf jaar explosief toegenomen. Jaarlijks slikken vele duizenden kinderen met ADHD, een stoornis in de hersenen, het middel Ritalin, waardoor ze rustiger worden en zich beter kunnen concentreren....

Van onze verslaggeefster Mirjam Schöttelndreier

In Nederland hebben naar schatting 60 duizend kinderen last van de Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Door een stoornis in de hersenen hebben zij moeite met hun concentratie, en zijn ze vaak impulsief en hyperactief.

Een speciale commissie van de Gezondheidsraad wil richtlijnen opstellen voor de diagnostiek, en bekijkt welke medicijnen of therapieën 'passend' zijn. 'Hyperactiviteit is een complex verschijnsel. De diagnose wordt misschien te vaak, maar misschien ook te weinig gesteld', zegt D. Gersons-Wolfensberger, secretaris van de Gezondheidsraad. Een rapport wordt volgend jaar verwacht.

De verstrekking van pillen aan kinderen kwam in Nederland midden jaren tachtig in zwang, en is de afgelopen paar jaar enorm toegenomen. Volgens J. Buitelaar, kinderpsychiater in het Academisch Ziekenhuis Utrecht, is het aantal uitgeschreven recepten sinds begin jaren negentig vervijfvoudigd. Fabrikant Novartis Pharma BV geeft geen verkoopcijfers, maar bevestigt dat er sprake is van een enorme groei.

Steeds vaker klagen ouders dat hun kind onhandelbaar is en zoeken ze deskundige hulp. In de jaren zeventig en tachtig dachten deskundigen onaangepast gedrag te kunnen verhelpen met gedragstherapie voor ouder en kind. In de jaren negentig grijpen deskundigen en opvoeders steeds vaker naar pillen.

De Amerikaanse ADHD-specialist R. Barkley verwacht dat de wetenschap binnen vijf jaar kan aanwijzen welke genen verantwoordelijk zijn voor ADHD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden