Medicijnenfabrikant stuurde brief aan Deetman na kritische vragen van Senioren 2000 Bedrijf Bolkestein tikte kamerlid op vingers

Het farmaceutische bedrijf Merck Sharp & Dohme, waarvan VVD-leider Bolkestein commissaris is, heeft het Tweede-Kamerlid J. Nijpels van Senioren 2000 begin dit jaar beschuldigd van belangenvermenging....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

VVD-leider Bolkestein raakte als commissaris van MSD in opspraak doordat hij in een persoonlijke brief aan minister Borst van Volksgezondheid aandacht vroeg voor een MSD-product.

Deetman heeft de vertrouwelijke brief over Nijpels teruggestuurd naar MSD zonder hem aan Nijpels te laten lezen. Wel lichtte hij het kamerlid in over de verdenking van MSD. Hij omschreef die verdenking als 'een beweerd geval van belangenvermenging rond de vragen die u op 21 december stelde'.

De kamervoorzitter liet Nijpels weten: 'Omdat de brief als confidentieel was geclassificeerd, heb ik hem teruggezonden met de mededeling dat ik geen enkele actie kon ondernemen, het aan MSD overlatende om de Kamer op andere wijze te informeren.'

Nijpels, wier echtgenoot apotheker is, wijst elke suggestie van belangenverstrengeling af: 'Als de medicijnprijzen omhoog gaan, heeft ook de apotheker daar voordeel van. Als ik echt aan belangenverstrengeling zou doen, had ik mijn mond gehouden.'

Het geneesmiddel Renitec, waarover Nijpels vragen stelde, helpt tegen hoge bloeddruk. MSD verhoogde de prijs omdat de overheid MSD dwong de prijs van een ander product - Zocor, tegen cholesterol - te verlagen. Inmiddels is de prijs van Renitec weer verlaagd.

De opwinding die dit weekeinde is ontstaan over het optreden van Bolkestein, heeft MSD verbaasd, zegt een woordvoerder. Maar volgens hem overheerst voldoening. 'Dankzij de inspanningen van de heer Bolkestein is er werkgelegenheid voor Nederland behouden.'

Vorig jaar mei stuurde Bolkestein een brief naar het huisadres van Borst. Hij vroeg zijn voormalige schoolgenote het geneesmiddel Cozaar (tegen hoge bloeddruk) uiterlijk 1 juni 1995 te erkennen. Overschrijding van die datum zou ertoe leiden dat Cozaar niet vanuit Nederland, maar vanuit Frankrijk zou worden geëxporteerd. Dat zou grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Borst behandelde de brief als alle andere correspondentie die op haar departement binnenkomt. Cozaar werd een maand later erkend dan Bolkestein had gevraagd. Maar de export bleef voor Nederland behouden. Een bijkomend gevolg van Borsts 'ambtelijke afhandeling' was dat de actualiteitenrubriek Netwerk, die de zaak in de openbaarheid bracht, over de brief kon beschikken krachtens de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

MSD heeft in Nederland een omzet van 200 miljoen gulden en een assortiment van vijftig medicijnen. Het concern oefent al lange tijd druk uit op de politiek om haar verlangens verwezenlijkt te krijgen. Bolkestein is niet de enige politicus in de raad van commissarissen.

Ook CDA-senator J. Werner - tevens directeur van het Academisch Ziekenhuis Nijmegen - is sedert 1 maart 1994 commissaris bij MSD. De KVP'er L. Stuyt, minister van Volksgezondheid in de twee kabinetten-Biesheuvel (1971-1973), was na zijn aftreden jarenlang commissaris bij MSD.

Voormalig president-directeur dr. C. van Winzum van MSD onderzocht twee jaar geleden in opdracht van het kabinet welke medicijnen uit het verzekeringspakket geschrapt konden worden. Van Winzum is nog steeds commissaris.

Toen minister Borst plannen ontwikkelde voor een Prijzenwet om de medicijnprijzen met gemiddeld 20 procent te verlagen, kwam MSD met een eigen alternatief. Dat voorstel werd overgenomen door Nefarma, de belangenorganisatie van de branche. Voorzitter van Nefarma is dr. J. Steinert, president-directeur van MSD.

Het alternatief van Nefarma/MSD werd in de Tweede Kamer verdedigd door de VVD. Uiteindelijk stemde de VVD echter voor de Prijzenwet van Borst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden