Medicijnautoriteit VS verbiedt pijnstiller wegens misbruik en verslavingsgevaar

De Food and Drug Administration (FDA) in de VS heeft voor het eerst een pijnstiller uit de handel gehaald omdat het middel wordt misbruikt. Het gebruik van de zware pijnstiller is te riskant, vindt de voedsel- en medicijnautoriteit, omdat deze zeer verslavend is.

redactie
Het hoofdkantoor van de FDA in de staat Maryland. Beeld ap
Het hoofdkantoor van de FDA in de staat Maryland.Beeld ap

Het gaat om Opana ER, een middel van fabrikant Endo International. De pillen werden voorgeschreven voor mensen met zware, chronische pijnklachten. Opana ER is een opioïde, een equivalent van morfine. De ER in de naam staat voor 'extended release', oftewel gereguleerde afgifte. Het middel was in eerste instantie goedgekeurd door de FDA.

De FDA kwam vorige maand tot de conclusie dat het middel teveel risico's voor de volksgezondheid met zich meebrengt. Opana ER, verstrekt in pilvorm, wordt vermalen en opgesnoven door verslaafden. Steeds meer mensen begonnen daarnaast met het injecteren van het middel, zoals ook bij heroïne gebeurt. Dit misbruik leidt niet alleen tot een toename in het aantal overdoses, het middel wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een uitbraak van HIV en hepatitis C in de staat Indiana in 2015. De ziekten verspreidden zich snel omdat drugsverslaafden hun naalden met elkaar deelden, aldus de FDA.

Endo International heeft in 2012 al geprobeerd om de pil minder aantrekkelijk te maken voor verslaafden. De vernieuwde versie veranderde in een soort gel als mensen probeerden hem te vermalen. Dit zou het opsnuiven en injecteren van het middel moeten tegengaan. De FDA kwam in 2013 tot de conclusie dat Opana ER nog steeds relatief makkelijk kon worden opgesnoven en geïnjecteerd.

Opiatenepidemie

De fabrikant, een Iers bedrijf met een vestiging in de VS, heeft laten weten de beslissing van de FDA niet te zullen aanvechten, al blijft het bedrijf erbij dat het middel meer voordelen dan nadelen heeft. Ook vindt het bedrijf dat het middel veilig is voor langdurig gebruik, mits het wordt ingenomen volgens de bijsluiter. Vorig jaar verdiende Endo International 159 miljoen dollar met het verkoop van Opana ER.

Endo International zal samenwerken met de FDA om te zorgen dat patiënten die afhankelijk zijn van Opana ER een passend medicijn ter vervanging krijgen. De FDA heeft ondertussen laten weten dat ook andere opioïden onder de loep te nemen.

In de VS overleden nog nooit zoveel mensen aan een overdosis als vorig jaar, bleek onlangs uit uitgebreid onderzoek van de New York Times. Door sommige staten worden farmaceutische bedrijven mede verantwoordelijk gehouden voor de 'opiatenepidemie'. Zo klaagde Ohio vijf grote farmaceuten aan die zware pijnstillers vervaardigen. Zij doen volgens de staat niet genoeg om de verslavingsgolf in te perken en verspreiden 'valse informatie' over de risico's die komen kijken bij het (langdurige) gebruik van zware pijnstillers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden