Medicijn moet goedkoper

Apothekers willen af van de claw-back: ze leveren over elk verkocht medicijn 6,82 procent in. In ruil daarvoor kunnnen medicijnen een kwart goedkoper....

Van onze verslaggeefster Femke Deen

De stijgende kosten van geneesmiddelen worden al jaren als probleem gezien. De overheid wil die kosten zoveel mogelijk drukken. Maar hoe, daarover verschillen de partijen die het moeten gaan doen, de zorgverzekeraars en apothekers, nog fors van mening.

De apothekers lanceerden vorige week een groots plan, dat naar eigen zeggen een besparing van honderden miljoenen euro's per jaar oplevert. De verzekeraars waren er snel bij om het voorstel af te keuren. 'Beschamend', aldus bestuursvoorzitter Boudewijn Dessing van VGZ Zorgverzekeraar.

De apothekers willen de maximumprijs van patentloze medicijnen met 25 tot 30 procent verlagen. Maar in ruil daarvoor, aldus de apothekers, moet de overheid stoppen met het afromen van hun winsten en de zogeheten claw-back opheffen.

'De besparingen vallen volledig weg tegen het opheffen van de claw-back', zegt VGZ-'estuursvoorzitter Dessing. 'Het lijkt alsof de apothekers tot heel wat bereid zijn, maar dat is allemaal optisch. Een grote teleurstelling.' Apothekersvoorman Martin Favié is het niet eens met de kritiek. 'We leveren wel degelijk in. Maar een apotheek is en blijft een onderneming, er moet wel ruimte zijn voor handelsvoordelen.'

De winsten van de apothekers staan al langer ter discussie. Jaarlijks strijkt de beroepsgroep een half miljard euro aan kortingen en bonussen op. De fabrikanten en groothandelaren geven die zodat de apotheker hun geneesmiddelen in het assortiment opneemt.

In een poging om deze ontwikkeling te stoppen, stelde toenmalig minister Borst van Volksgezondheid in 1999 de claw-back in: de apothekers moeten over elk verkocht medicijn 6,82 procent inleveren. Per jaar levert dat 180 miljoen euro op. Dat geld willen de apothekers nu graag terug zien.

In ruil daarvoor willen de apothekers merkloze medicijnen 25 tot 30 procent goedkoper maken. Dat lijkt een stap in de goede richting. De overheid wil al langer geld besparen door het voorschrijven van merkloze geneesmiddelen te stimuleren. Als het patent afloopt van een merkgeneesmiddel kunnen alle fabrikanten kopieën op de markt brengen, en concurreren op de prijs.

In de praktijk blijkt echter dat merkloze geneesmiddelen nauwelijks goedkoper zijn. Fabrikanten concurreren wel, maar dan op de kortingen en bonussen die ze de apothekers bieden. De apothekers declareren bij de verzekeraar wel gewoon de 'officiële' prijs. Het systeem van kortingen en bonussen wordt met het voorstel van de apothekers niet aangepakt, zegt Dessing van VGZ. 'Binnenkort loopt van veel middelen het patent af, en daar krijgen de apothekers weer hoge kortingen voor.'

Voorzitter van de KNMP Favié wijst de kritiek van de hand. 'We hebben de kortingen nodig om rond te komen. Dat lukt niet alleen van declaraties. Als blijkt dat ons inkomen maatschappelijk onaanvaardbare vormen aanneemt, kan de claw-back altijd weer worden ingevoerd.'

Dessing zelf ziet veel meer in het plan waarmee VGZ, CZ en Univé vorige week kwamen om twee medicijnen waarvoor binnenkort het patent afloopt aan te besteden bij Europese fabrikanten. De fabrikant die de laagste prijs berekent, mag de medicijnen produceren. Dan moet wel de wet worden aangepast, zodat deze medicijnen wel verplicht worden voorgeschreven en afgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden