NieuwsTommy Robinson

Mediastilte over veroordeling Tommy Robinson na bezwaren opgeheven

Een Engelse rechter heeft het omstreden publicatieverbod over de veroordeling afgelopen vrijdag van de islamcriticus Tommy Robinson dinsdagmiddag opgeheven. Dit besluit volgde op een juridische procedure die de krant The Independent en de plaatselijke website Leeds Live hadden aangespannen.

Tommy Robinson.Beeld AP

Nadat rechter Geoffrey Marson had bepaald dat de 35-jarige medeoprichter van de English Defence League een voorwaardelijk opgelegde straf van 13 maanden moest uitzitten wegens het belemmeren van de rechtsgang, verbood hij de media hierover te berichten.

‘Een goede beslissing,’ zo oordeelde de bekende media-advocaat Mark Stephens over het opheffen van de mediastilte die hij ‘ongebruikelijk’ en ‘onverstandig’ noemde. ‘Normaal gesproken geeft een rechter een reden voor zo’n besluit, maar in dit geval konden we slechts gissen. Dat gebrek aan openheid heeft voor veel onrust gezorgd. Kijk naar die demonstratie bij Downing Street en al die ‘scuttlebutts’ (geruchten) op sociale media. De rechter ontnam de gevestigde media de kans om de rechtsgang te controleren.’ Op berichten over Robinsons geheime veroordeling stond een celstraf.

Robinson was naar Leeds gegaan om via Facebook verslag te doen van een proces tegen een groep Britse mannen van Pakistaanse komaf die terecht stond wegens het seksueel misbruiken van tientallen meisjes. De activist werd buiten de rechtbank gearresteerd en vijf uur later voerde de politie hem, na een spoedzitting, af naar de gevangenis. Het ging hier om een tenuitvoerlegging van een eerder opgelegde straf bij een soortgelijke zaak waar hij verdachten probeerde te filmen. Volgens Mason bestond de kans dat de verdachten geen eerlijk proces zouden krijgen.

Het publicatieverbod was waarschijnlijk bedoeld om beïnvloeding van de twaalfkoppige jury tegen te gaan, maar het effect was averechts. Beelden van de arrestatie werden 250.000 keer bekeken en informatie over Robinsons gang naar de cel was op sociale media vindbaar, alsmede bij buitenlandse media. Een internetpetitie voor zijn vrijlating wierf een half miljoen handtekeningen, Geert Wilders stelde Kamervragen en Donald Trump meldde via Twitter dat dit geen navolging zou moeten vinden in de Verenigde Staten. De namen van Orwell en Kafka doken op in het debat over Robinsons lot.

Volgens de advocaat die Robinson bijstond, toonde zijn cliënt betrouw toen de rechter hem informeerde over de mogelijke gevolgen van zijn verslaggeving, zoals het opnieuw doen van het proces of zelfs vrijspraak voor de verdachten. Robinson zei in de veronderstelling te hebben verkeerd dat wat hij op de camera zei al bekend was. In het Britse rechtssysteem mogen media tussen de dagvaarding en het begin van een proces niet over een zaak berichten.

PVV-kamerleden delen foto's van een ‘gigantische’ opkomst bij #freetommy - klopt dit wel?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden