Mediarel Happinez omtrent vaccineren

Arme Happinez: dat uitgerekend deze boeddhistisch geïnspireerde zweefmolen in een mediarel is terechtgekomen.

Journalist Pauline Bijster schreef voor Happinez.nl een blog over het vaccineren van kinderen. Dat heeft ze geweten. De ophef was groot afgelopen weekeinde, de wereld te klein. Dit omdat ze de vraag stelde of ze haar vierde kind wel of niet zou laten inenten.

Na een halve dag greep Happinez-hoofdredacteur Marije de Jong in - en toen moest het tv-programma Zondag met Lubach nog gehakt maken van de overpeinzingen van Bijster. De Jong haalde na de Twitterorkaan Bijsters stukje van de site. Ze was - volkomen begrijpelijk - overdonderd door de toon van de kritiek: 'Zo vilein. Zo op de man. Zo agressief. Het staat totaal haaks op wat wij belangrijk vinden: compassie, liefdevolle vriendelijkheid, nuance. Ook als je het oneens bent.'

Dat zoiets nou uitgerekend Happinez moet overkomen, de zweefmolen onder de vrouwenglossy's. Wie instapt, wordt meegevoerd in een wereld waarin volop wordt gemediteerd, allerhande levenswijsheden over de pagina's worden uitgestrooid en de geurkaars brandt. De rode draad is idealisme en inspiratie, Boeddha is nooit ver weg.

Zo is er in Happinez nummer 7 een stuk over dromenvangers, geïnspireerd door de Ojibwa-indianen in Canada. Zo'n dromenvanger zou helpen bij het 'vinden van je eigen pad in het leven'.

De maakster zegt er dit over: 'Alles gebeurt met een reden, je kunt dus nergens zijn zonder dat je daar hoort te zijn. De dromenvanger herinnert je eraan om aanwezig te zijn in het moment. Volg je pijlen, dan komt het goed.'

Nog meer dromen worden behandeld in een artikel over 'Tjukurpa', de droomtijd van de Aborigines. Tjukurpa is zowel de spirituele wereld als de mythische tijd waarin de wereld werd geschapen.

Misschien hebben ook wij onze eigen dreamsong en Tjukurpa. 'Het is dat waarin je verankerd bent en waarnaar je altijd teruggaat.'

In een column buigt Henk van Straten zich over de dood. Vergankelijkheid, staat erboven. Dit is helemaal Happinez. 'Je voorbereiden op de dood is je bekwamen in het leven.'

De firma Pickwick heeft bij dit nummer een zakje groene thee gevoegd. Even bijkomen, heet de thee. Daar is het nu de hoogste tijd voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden