Medianet kaapt bladen omroepen weg bij PTT

De omroepbladen van Veronica, AVRO, KRO en NCRV worden vanaf volgend jaar bezorgd door VNU-dochter Medianet. De overstap betekent een flinke strop voor PTT Post, die de bladen - ongeveer twee miljoen per week - nu nog in de brievenbus stopt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De overstap vloeit voort uit de voortgaande bemoeienis van VNU met de omroepen. Sinds begin dit jaar draait BV Programmabladen, een joint venture van de omroepen AVRO, KRO en NCRV en VNU. Alle partijen hebben een belang van 25 procent. Volgens J. Hylkema, interim-directeur van BV Programmabladen, kwam Medianet met een offerte die beduidend lager was dan die van PTT Post.

Onlangs heeft ook Veronica zich bij Medianet gemeld voor de bezorging van zijn programmablad. Dat houdt verband met de oprichting van de Holland Media Groep per 1 september, waarin het produktiebedrijf Endemol participeert samen met RTL en Veronica. VNU heeft een belang van 38 procent in RTL. Bij die overeenkomst kreeg RTL ook een belang van 20 procent in het Veronicablad.

De overstap van de omroepen naar VNU is een forse tik voor PTT Post. Volgens een woordvoerster gaat het om zo'n 100 miljoen bladen per jaar. Jaarlijks bezorgt PTT Post een dikke 6 miljard stukken, waarvan 800 miljoen periodieken. PTT's business unit Mediaservice, die verantwoordelijk is voor de bezorging van de bladen, haalde vorig jaar een omzet van ruim 1,3 miljard gulden. Daarvan is 293 miljoen afkomstig van bladen. Met het wegvallen van de omroepbladen, verdwijnt een omzet van naar schatting 40 miljoen gulden.

T. Bouwman, als directeur van VNU's Tijdschriftengroep verantwoordelijk voor Medianet, zijn al bij de oprichting van BV Programmabladen afspraken gemaakt over de verspreiding van de bladen. Dat PTT Post begin dit jaar nog een lagere offerte uitbracht, mocht volgens een woordvoerster van PTT Post niet meer baten.

Toen VNU ook een belang kreeg in Veronica, is ook voor dat blad een offerte gemaakt. 'Het is een commerciële offerte geweest', zegt Bouwman, 'maar we gaan niet in het wilde weg offertes uitbrengen.'

Medianet richt zich volgens Bouwman specifiek op bladen die op een of andere manier aan VNU zijn gerelateerd. 'We hebben daarover een afspraak met de PTT', zegt Bouwman. Die afspraak hangt samen met het feit dat PTT Post op zijn beurt weer een groot deel van VNU's post bezorgd, waardoor ook weer speciale prijzen worden gerekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden