Mediamaagzuur

‘Neem brandend maagzuur toch serieus: doe de check. Op maagzuur punt nl’, roept de stem van acteur Frank Lammers sinds een dikke week te pas en te onpas op radio en televisie....

Martijn van Calmthout

Maar wie zegt dat? Dat blijkt op de genoemde site zelf, die zonder omhaal wordt gesponsord. Door AstraZeneca, de Zweeds-Nederlandse grootfabrikant van maagzuurremmers.

Dat zijn medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Daarvoor mag in Nederland niet onder consumenten worden geadverteerd. En dus grijpt de industrie naar de inmiddels gebruikelijke uitweg: de vraag naar medicijnen aanjagen door op de ernst van de aandoening achter de klachten te wijzen.

Dat doet maagzuur.nl, die opent met tientallen quasi-gewone mensen die huismiddeltjes aanprijzen, inderdaad. Een paar kliks verder bieden drie echte artsen zich aan voor eventuele vragen, onder wie maag-darmspecialist Jan Willem Straathof van het Máxima Medisch Centrum in Velthoven. Die promoveerde erop.

Brandend maagzuur is het gevolg van een slecht sluitende klep tussen maag en slokdarm, waardoor maagsappen kunnen ontsnappen, de beroemde reflux. Dat leidt tot irritatie aan die slokdarm, en op den duur tot ontstekingen (‘dat heet reflux oesofagitis’). Mogelijke gevolgen, behalve een brandend gevoel: slokdarmkanker, maagzweren, astma-klachten, hoesten, keelproblemen, slechte tanden. Wie merkt dat eten blijft hangen, wie bloed spuugt of opeens snel afvalt, moet van de site zelfs acuut naar de dokter.

Maar waarvoor? Voor onderzoek, aldus de maagzuursite, voor advies over leefstijl. Of, en daar komt de aap uit de mouw: voor medicijnen. ‘Om het maagzuur een beetje in te dammen.’

Merken wordt niet genoemd. Maar moeilijk te raden zijn die niet. In Nederland zijn een paar grote maagzuurremmers op de markt: Lozec (stofnaam omeprazol) van AstraZeneca, Pantozol (pantoprazol) van Altana en Nexium (esopremazol) van, alweer, AstraZeneca.

Volgens de statistieken van Stichting Farmaceutische Kengetallen waren de maagzuurremmers in 2007 de sterkste groeiers onder de meest gebruikte geneesmiddelen: 13 procent meer dan een jaar eerder. Omeprazol groeide 18 procent, pantoprazol 15 procent. In totaal gaat het om meer dan 5 miljoen recepten op jaarbasis, goed voor meer dan 200 miljoen euro.

Niks te klagen voor de makers van maagzuurremmers, lijkt het. Behalve misschien dat Nexium van AstraZeneca in de toptien van 2007 niet voorkomt en een jaar eerder wel.

Martijn van Calmthout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden