Mediajaar 2009 - De Stand van Zaken

Het is - met het einde van 2009 in zicht - de hoogste tijd om drie mediaverhalen die dit jaar op vk.nl/mediablog zijn verschenen, nóg eens de revue te laten passeren. En te actualiseren. Wat is de huidige stand van zaken?

Januari - Het is stil op (Sesam)straat


Begin dit jaar werd het (entertainment)nieuws beheerst door Sesamstraat. Het kinderprogramma werd tijdelijk niet om half zes uitgezonden, maar al om vijf uur, in verband met het multicultiprogramma Dichtbij Nederland. 'Vijf uur is de slechtste tijd ter wereld', zei Aart Staartjes in de Volkskrant. Veel Nederlanders steunden Aart en spraken er schande van. Allerlei actiegroepen eisten en passant dat Sesamstraat terug moest naar half zeven.

Stand van zaken eind 2009:

Sesamstraat nog altijd elke dag om half zes op Nederland 1. Dichtbij Nederland is geflopt en keert niet meer terug. De actiesite Sesamstraatterugnaarhalfzeven is offline. En de belofte van omroepbaas Gerard Timmer om Sesamstraat in ieder geval op het digitale kanaal Familie/Zappelin24 wel om half zeven te plaatsen, bleek een loze. De mediahype is dus over, maar het 'probleem' is er nog steeds.

Maart - BN'ers negeren Twitter (nog altijd)

In maart 2009 maakte ik een artikel over bekende tweeps, oftewel: Welke bekende Nederlanders zijn actief op Twitter? Het bleek te gaan om een handjevol A-sterren, zoals Maxime Verhagen en veel B-presentaroren en een hoop C-tweeps. 'De échte BN'ers ontbreken. Waar blijft Wouter Bos? Jan Peter Balkenende? Jeroen Pauw? Beau van Erven Dorens? Anouk? Hans Teeuwen? Harry Mülisch? Rick Nieman? Twan Huys?', schreef ik.

Stand van zaken eind 2009:

De écht grote jongens ontbreken nog altijd, hoewel Paul de Leeuw, Beau van Erven Dorens, Anouk en Femke Halsema dit jaar toch echt aan het twitteren sloegen - de één wat frequenter dan de ander. Verder min of meer bekend en sinds dit jaar actief op Twitter: Jörgen Raymann, Jeroen van Koningsbrugge, Halina Reijn, Peter van der Vorst, Nick en Simon, Thomas Berge, Yes-R, Henk Jan Smits, Tijs van den Brink, Andries Knevel, Eddy Zoey, Nico Dijkshoorn. Veel verbeterd dus, het afgelopen jaar. Een bekende afvaller was er echter ook: Politicus van het jaar Alexander Pechtold schreef op 25 maart zijn laatste bericht.

Mei - The View doet het níet in Nederland


Met een dagelijks praatpanel van prominente vrouwen op Net 5, wordt komend najaar opnieuw een poging gedaan om het al 12 seizoenen lopende Amerikaanse tv-programma The View succesvol te kopiëren, stond op dit blog te lezen op 6 mei.

Stand van zaken eind 2009:


De Tafel van Vijf werd na enkele weken van het scherm gehaald wegens een gebrek aan kijkers. Aan aandacht had het geen gebrek. De talkshow van Daphne Bunskoek en Katja Schuurman werd dagelijks besproken in alle entertainmentprogramma's, DWDD, Pauw en Witteman, diverse kranten en tijdschriften. Het mocht niet baten. Ook de andere poging, Vrouw en Paard, bij de VARA, krijgt na twee seizoenen in 2009 definitief geen vervolg meer. Zonde van de energie en het geld, al ben ik van mening dat een dergelijk programma elke ochtend om 11:00 niet zou misstaan. Dag-tv gaat 'm sowieso worden in 2010. Omroep Max werkt aan een nieuwe Koffietijd en Wakker Nederland wil een volkse Buitenhof gaan maken.

En verder in 2009

Verder was het een jaar waarin talloze nieuwe omroepen streden voor een plek in het bestel, met WNL en PowNed als grote winnaars. Voor Llink was het een zwart jaar. De groene omroep had gigantische geldproblemen, moest afscheid nemen van haar boegbeeld Floortje Dessing en verloor tot overmaat van ramp in 2010 haar uitzendvergunning.

De commerciële omroepen hadden ondanks de crisis een goed jaar. Veel nieuwe programma's sloegen aan; er waren maar weinig flops voor SBS en RTL. Alleen Net 5 wist de verwachtingen niet waar te maken met De Tafel van Vijf en De Spaanse Droom. Bij de publieken waren er pareltjes te zien als Family Matters, Draadstaal, De Oorlog en het altijd fijne Wie is de Mol.

Ook de dagelijkse programma's DWDD en P&W hadden een goed jaar en wisten recordkijkcijfers en opmerkelijke tv-momenten te behalen (interview Scheringa/Lakeman woest op Yvon Jaspers/fittie Paay-Maassen/weglopen Enait). Voor Linda de Mol was 2009 tenslotte het een uitstekend jaar. Vol prijzen, films en hoge kijkcijfers. Voor Ruben Nicolai, die overstapte van BNN naar de Avro, een stuk minder. Zijn Budget-tv was de publieke flop van het jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden