MediaGeheugen stort zich op de tv-historie

Aan het comité van aanbeveling zal het niet liggen, met (oud-)omroepvoorzitters, een voormalige minister, de directeur van Carré, de hoofdredacteur van Elsevier en de vrouw die door initiatiefnemer Han Peekel 'de koningin van de Nederlandse televisie' wordt genoemd, Mies Bouwman.


De stichting MediaGeheugen werd vorig jaar opgericht en is inmiddels in bedrijf. De plannen zijn ambitieus: 'We willen een aanvullend archief creëren, een oorspronkelijk bronnenarchief van onversneden, orale geschiedenis.' Daartoe worden de komende tien jaar zo'n achthonderd mensen uit de televisiewereld - en de periferie daarvan - geïnterviewd. De eerste video-interviews hebben inmiddels plaatsgevonden.


De interviews zullen worden beheerd en bewaard door het Instituut voor Beeld en Geluid. Peekel: 'We doen het voor de toekomstige scenarioschrijvers, de wetenschappers, de biografiënschrijvers, de researchers, noem maar op. '


De tv-maker en -producent bekommert zich al jaren om het Hilversumse erfgoed. Hij is onder meer betrokken bij de canon van de Nederlandse televisie die momenteel wordt samengesteld.


Niet alleen televisiemakers zullen worden geïnterviewd. 'We kiezen voor kruisbestuivingen naar de wereld van de journalistiek, het theater, de politiek.' Zijn stelling: 'Je kunt het succes van de TV Kantine niet begrijpen als je niet weet dat Koot en Bie er zijn geweest.'


Jaarlijks hoopt MediaGeheugen zestig tot tachtig mensen te interviewen. De Publieke Omroep en het ministerie van OCW participeren in het project, een sponsor stelde kantoorruimte beschikbaar. Het stichtingsbestuur wordt behalve door Peekel gevormd door Jan Müller (directeur Beeld en Geluid), Lodewijk Bouwens (oud-directeur Wereldomroep), Harry Kramer (oud-directeur OCW) en accountant Albert de Bie.


Het comité van aanbeveling bestaat uit een bonte parade onder voorzitterschap van Elco Brinkman. Hij heeft gezelschap van Mies Bouwman, cabaretier Seth Gaaikema, Ruurd Bierman (Publieke Omroep), Jan Westerhof (directeur radio PO), de voormalige omroepvoorzitters Karel van Doodewaerd (TROS) en Vera Keur (VARA), mediaprofessor Huub Wijfjes, KRO-voorzitter Koen Becking, Hein Jens (Carré), Rik Felderhof, John de Mol sr. en Arendo Joustra (Elsevier).


Mies Bouwman speelde ook een rol in de ontstaansgeschiedenis. Peekel: 'Ik wilde ooit een aantal interviews met haar bekijken. Er bleek er niet een te zijn. En eigenlijk van niemand. Toen ben ik gaan zeuren. Het is goed om honderdduizenden uren televisie te bewaren, maar om het vak te begrijpen, moet je luisteren naar de mannen en vrouwen die de programma's hebben gemaakt.'


Paul Onkenhout


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden