Mediadag

Dinsdag werd de Dag van de Media gevierd. Dit is voortaan de jaarlijkse dag waarop krantenlezers en tv-kijkers een extra blik in de keuken van het nieuwsaanbod wordt vergund....

Inmiddels zijn sinds maandag alle misdaadjournalisten in Nederland over deze zaak al van hun bed gelicht. En dus begon NOVA gisteravond in arren moede maar alvast aan de vastgoedjournalisten. Meeluisteren is meebeleven. Wie van de crime-reporters zagen we de afgelopen dagen intussen gratis en voor niets voorbijkomen? Veel zware jongens uit de business. Gerlof Leistra namens de verzamelde regionale kranten. Marian Husken van Vrij Nederland bij TV3. Peter R. de Vries bij NOVA. En de vrolijke corpsballen van Quote bij NOVA en TweeVandaag, waar een verslaggever van dat keiharde zakenblad door de EO werd gevraagd wanneer aan deze gruwelijke reeks liquidaties in onze hoofdstad nu eindelijk eens een halt wordt toegebracht. Antwoord van de Quote-collega: 'Waarom vraag je dat aan mij? Zoiets kun je aan elke willekeurige voorbijganger vragen!'

Gelukkig kwam TweeVandaag op de journalistieke feestdag zelf goed terug met het beste item tot dusver in de Endstra-zaak. Namelijk over de kwestie hoe het gebeurt dat een 'dodenlijstje' in de publiciteit komt, en wat de rol van het Openbaar Ministerie en ook van de misdaadjournalistiek daarin is. Volgens TweeVandaag helpen justitie, journalistiek en misdaad samen de samenleving bij het oplossen van de misdaad door maar voortdurend te blijven lekken over wie de volgende is op zo'n dodenlijstje.

TweeVandaag bood zelfs de naam van de eerstvolgende in de rij die moet worden gecuteerd. Het is ex-Heineken-ontvoerder Willem H. Die nu ook niet meer in zijn gepantserde auto aan zijn killers kan ontvluchten, omdat hij gisteren een ontzegging van zijn rijbevoegdheid heeft gekregen wegens een grove snelheidsovertreding.

Dit alles op de Dag van de Media. H. had het niet slechter kunnen treffen. Had hij een interview met Harry Mens, en daarmee de publiciteit tot dusver zorgvuldig weten te mijden, speelt zijn rechtszaak uitgerekend nu. Bad luck. Jammer. Poef. Afzetlintje. Tv-ploeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden