Media wachten op 'next big thing'
Een diner kan er nog wel van af, op het Nationaal Omroepcongres. Het terugkerende thema: de komende bezuinigingen...
Henk Hagoort publiceerde dinsdag een open brief in de Volkskrant, waarin hij pleit voor maximaal acht gefuseerde publieke omroepen. Tijdens het Nationale Omroepcongres wordt hij ter verantwoording geroepen. Hagoort zegt te willen waken voor een 'meerkoppig monster', geleid door 'een paar mensen in grijze pakken die alles bepalen'. Maar alles moet een stuk simpeler, want 'dit bestel kan niet ingewikkelder'.
Hagoort denkt ook dat de publieke omroep wel zonder amusementshows als Bananasplit en Wie van de Drie kan. Daarmee haalde hij zich de woede van Omroep MAX-baas Jan Slagter op de hals. Op het podium doet Hagoort er een schepje bovenop door te zeggen dat hij het liefst op zaterdagavond met de kinderen naar Bananasplit kijkt. 'Dat is geen straf'.
Volgens Hagoort is het onvermijdelijk dat er op programma's wordt bezuinigd, en zullen de al dan niet gedwongen omroepfusies gepaard gaan met 'gedoe, geschuur en geruzie.' Maar, verzekert hij, 'er gaat geen net af, dat is wettelijk vastgelegd'.
Hagoort houdt de nieuwe omroepen in de gaten. 'Het was verstandiger geweest als PowNed meer televisie-ervaring had ingehuurd. De hoofdredacteur (Jan Dijkgraaf, red.) loopt na twee maanden weg omdat hij negentig uur per week moet werken. Nou, welkom bij de publieke omroep.'
Netcoördinator Roek Lips van Nederland 3 vindt dat PowNed 'zijn vorm nog niet heeft gevonden'. Maar tijdens het congres lijkt PowNed goed in vorm. Verslaggeefster Jojanneke van den Berge banjert met cameraman tijdens de pauze actief tussen alle mannen in pak. Lips vindt de manier waarop PowNed dankzij directe interactie met de kijkers op unieke ideeën komt, echter wel interessant.
Sociale media zijn Lips' speerpunt. Hij verklapt dat de NPO met de commerciëlen gaat meten hoe populair programma's zijn, naar aanleiding van wat er op Twitter en Facebook wordt gezegd. Dat er voor de publieke en commerciële omroepen nog aparte terugkijksites zijn, vindt hij onzin.
De discussie over the next big thing in televisieland valt tegen, want volgens Lips is die er 'op het ogenblik niet'. De veelbesproken, maar weinig bekeken MaDiWoDoVrijdagShow van Paul de Leeuw op zijn zender, heeft volgens Lips ook zijn vorm nog niet gevonden, maar '400 tot 500 duizend kijkers zou een mooie prestatie zijn'.
Albert Verlinde, die tijdens het congres vaak inbreekt, vindt het een kwalijke zaak dat naast de MaDiWoDoVrijdagShow van de VARA en BNN ook Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door van de VARA afkomstig zijn. Verlinde hekelt dat 'drie talkshows afhankelijk zijn van één partij'. Van Nieuwkerk is het daar niet mee eens en verzekert Verlinde dat achter alle shows gescheiden redacties zitten.
Dat Van Nieuwkerk en Verlinde het ook gezellig kunnen hebben, blijkt in de discussie over succesformats, zoals RTL Boulevard. Verlinde: 'Het gevaar is dat presentatoren van een succesvol format aan zelfoverschatting doen.' Van Nieuwkerk: 'Heb jij dat nooit gedacht?' Nee, zegt Verlinde. 'Ik ook niet', grinnikt Van Nieuwkerk.
Of over de rol van burgerjournalistiek, zoals kijkers die zoenende beroemdheden filmen met hun mobiel. Van Nieuwkerk: 'Als ik met vrienden in de kroeg bier sta te drinken, heb ik het idee dat minimaal twee mensen het filmen.' Verlinde herkent dat gevoel, maar denkt dat bekende Nederlanders zelf ook vaker hun leed met de media willen delen. 'Je bent een soort biechtvader geworden, maar dan zonder het misbruik.' De volle zaal lacht in koor.
Carel Kuyl, hoofdredacteur van het goed ontvangen Nieuwsuur, betreedt wat serieuzer het podium. Hij is tevreden over Nieuwsuur, maar vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan 'sport als maatschappelijk verschijnsel', en niet alleen aan 'uitslagen en samenvattingen'.
Kuyl maakte ook bekend dat Nieuwsuur en Het Financieele Dagblad praten over samenwerking. Jacques Kuyf, directeur van de FD Mediagroep ziet veel mogelijkheden. 'Nieuwsuur mist de duiding van financieel-economisch nieuws, wij hebben meer dan honderd specialisten.' Nieuwsuur en het maken redacteuren vrij om samen dossiers uit te spitten en reconstructies te maken. De redactie van NOVA, de voorloper van Nieuwsuur, werkte al eerder samen met het FD.
Ook de controverse over de Nieuwsuur-presentatrices komt aan de orde. Over de zaak-Jinek praat Kuyl nog steeds vol vuur. 'Maandag staat Geert Wilders voor de rechter, met Bram Moszkowicz als adviseur. En als diezelfde avond Eva Jinek Nieuwsuur presenteert? Dat gaat gewoon niet.'
Kuyl vindt het ook geen ramp dat Clairy Polak door haar VARA-imago niet bij het programma van de NOS en NTR aan de slag kon. 'Clairy excelleert in interviews. In Buitenhof kan ze nog steeds gasten fileren.' Met huidige presentatrice Mariëlle Tweebeeke is Nieuwsuur er volgens de kritische Kuyl 'niet slechter op geworden'.
Ondanks de bezuinigingen sluit het Congres in 't Spant af met een groot omroepdiner. Voor genodigden.
Kabinet Rutte-Verhagen over de omroep
Er wordt bezuinigd op de publieke omroep zonder de kwaliteit aan te tasten. Als het aanbod toch verschraalt, vervalt er een net.
Waar mogelijk vindt een bundeling of nauwere samenwerking van
omroepverenigingen plaats.
Het Muziekcentrum voor de Omroep wordt afgeschaft.
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) reduceert bureaucratie, management en coördinatie in de verhouding met de omroepen en laat hun meer ruimte.
De Wereldomroep richt zich op zijn kerntaken, waaronder het brengen van het vrije woord, en wordt gefinancierd uit de begroting voor Buitenlandse Zaken en
Ontwikkelingssamenwerking.
De beschikbaarheid van programmagegevens wordt verruimd.