Media spinnen garen bij vacatureberg

Arbeid wordt hét schaarse goed van de nieuwe eeuw. Startende bedrijven maakten zich enkele jaren geleden zorgen hoe ze kapitaal konden vinden om de aanloopverliezen te overleven....

Dagbladen wringen zich momenteel in bochten om zoveel mogelijk personeelsadvertenties te plaatsen. Niet dat er te weinig advertenties zijn, het zijn er juist teveel. De katernen kunnen niet eeuwig dikker worden, en evenmin eindeloos worden uitgebreid. 'De grote kranten hebben grote moeite om het enorme aanbod van advertenties te plaatsen', zegt directeur Roland de Haas van de Vereniging van Erkende Reclameadviesbureaus (VEA).

Dus investeren dagbladen in nieuwe persen en nieuwe redactieformules. Het gevaar dreigt dat deze erfenis straks als een loden last drukt op de dagbladen als de vacaturemarkt zich verplaatst naar het Internet. Want daar worden werkzoekenden immers op maat geholpen. Zij laten hun profiel achter en krijgen de banen die bij hen passen op een presenteerblaadje aangeboden.

Dat is heel wat preciezer dan het 'schot hagel' van een advertentie, al snel tienduizend gulden voor een kwartpagina in een landelijk dagblad. Een onderzoek van FNV Magazine noemt de effectiviteit van personeelsadvertenties zelfs minimaal. 'Eigenlijk betaal je voor personeeladvertenties te veel voor te weinig', zei een personeelsfunctionaris van de Koninklijke Marine tegen het tijdschrift.

'Dat vind ik een redelijk stomme stelling', zegt Bert Versteege over de bewering dat personeelsadvertenties niet effectief zouden zijn. De directeur van BVA/Associatie van Nederlandse Adverteerders citeert een reclame-deskundige die zei dat de helft van alle reclame weggegooid geld is. 'Het probleem is dat niemand weet welke helft.'

Personeelsadvertenties scoren beter dan 50 procent, want in 79 procent leiden ze tot een geschikte kandidaat, zo blijkt uit het jongste onderzoek van de Arbeidsvoorziening. Daarmee hebben de aloude personeelsadvertenties vrijwel net zo'n hoge slagingskans als sollicitanten die zich spontaan aanmelden en als kandidaten die via eigen werknemers en relaties worden aangebracht.

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt bedrijven echter om steeds meer wervingskanalen gelijktijdig in te schakelen. Baarde IBM begin 1998 nog enig opzien door duizend gulden uit te loven aan werknemers die een nieuwe collega aanbrachten, inmiddels zijn zulke premies aan de orde van de dag. Het is een koopje in vergelijking met een advertentie, en baat het niet dan schaadt het niet.

Op dezelfde manier zijn Internet-advertenties een extraatje naast personeelsadvertenties in dagbladen en vakbladen, zegt De Haas van de VEA. 'De groei van adverteren via Internet gaat niet ten koste van de dagbladen. De nieuwe media zijn extra.'

Over de effectiviteit van deze nieuwe media valt weinig te zeggen. De grote websites hebben momenteel elk zo'n tweeduizend banen in de aanbieding, maar willen uit concurrentie-overwegingen niet onthullen wat hun 'bemiddelingspercentage' is.

Niettemin heeft Internet al een stevige derde positie ingenomen als het gaat om de plekken waar werkzoekenden speuren naar een nieuwe baan, ná advertenties in dag- en vakbladen, blijkt uit het Online Bereiksonderzoek Arbeidsmarkt 1999 van VNU Business Publications. Drie van de tien raadpleegt Internet tijdens het zoekproces. Zes van de tien bekijkt advertenties in de 'oude' media.

Hoewel Internet dus aan een stevige opmars bezig is, wordt de koek alleen maar groter, zo lijkt het. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek suggereert dat bedrijven verhoudingsgewijs meer personeelsadvertenties plaatsen naarmate de arbeidsmarkt krapper is. Het aantal vacatures is in juni 1999 inmiddels gestegen tot 182 duizend, een record.

Of de advertentiemarkt weer zal inzakken als het slechter gaat met de economie, zoals tijdens de laagconjunctuur van 1993, is de vraag. De bevolkingsopbouw is sindsdien gewijzigd (vergrijsd) en arbeid lijkt eindelijk weer eens een werkelijk schaars goed te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden