Medewerkers Trafigura vrij na schikking

Drie medewerkers van het Nederlandse handelsbedrijf Trafigura zijn in Ivoorkust vrijgelaten. De vrijlating volgt na een akkoord tussen Trafigura en de Ivooriaanse autoriteiten over de affaire met het gifschip Probo Koala, meldde de onderneming.

ANP

De drie mannen, Claude Dauphin en Jean-Pierre Valentini uit Frankrijk en de Ivoriaan Nzi Kablan, zaten sinds september vast in het West-Afrikaanse land.

Trafigura en Ivoorkust kwamen dinsdag een schikking overeen. Het bedrijf betaalt een schadevergoeding van 100 miljard CFA-frank (152 miljoen euro).

Het internationale olie- en metaalhandelsbedrijf Trafigura, gevestigd in Amstelveen, vervoerde met de olietanker Probo Koala giftig materiaal naar Ivoorkust, nadat het eerder niet was gelukt dat in Amsterdam te lossen. Daar werd het in de zomer van 2006 illegaal gedumpt in woonwijken van de miljoenenstad Abidjan. Schadelijke dampen kostten zeker tien mensen het leven en bezorgden tienduizenden anderen gezondheidsklachten.

De overeenkomst werd getekend in aanwezigheid van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo. Een bedrag van 95 miljard CFA-frank is overeengekomen als definitieve afkoopsom voor schade, medische behandeling van slachtoffers en schoonmaakkosten. Daarnaast financiert Trafigura met 5 miljard CFA-frank de bouw van een fabriek voor de verwerking van huisvuil. President Gbagbo sprak na de ondertekening voor de pers van een ‘goed akkoord’.

Trafigura weerspreekt dat het om een ‘schadevergoeding’ gaat. Het blijft ook elke aansprakelijkheid voor de gebeurtenissen afwijzen. De regeling is er gekomen omdat ‘Trafigura haar sociale rol als speler op de wereldmarkt zeer serieus neemt en daarom wil het bedrijf de regering financieel ondersteunen om haar burgers een betere gezondheidssituatie te bieden’.

Greenpeace verbolgen

Milieuorganisatie Greenpeace is erg verbolgen over het akkoord en bestempelt het als ‘rechtsverkrachting’. In de schikking kwamen Trafigura en de Ivoriaanse overheid niet alleen het geldbedrag overeen, maar spraken zij ook af dat het West-Afrikaanse land afziet van rechtsvervolging.

‘De boeken worden nu definitief gesloten, zonder dat de schuldigen volledig zijn aangewezen’, aldus Greenpeace. Zij vreest bovendien dat de slachtoffers niet langer kunnen rekenen op de steun van hun overheid bij de processen om schadevergoeding die nog lopen bij de rechtbank in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden