'Medewerkers kliniek hadden seksrelaties met tbs'ers'

Ten minste achttien medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen vijf jaar een seksuele relatie met een tbs-patiënt gehad of in ieder geval de grens van professionele afstand overschreden. Dat blijkt uit onderzoek van het nieuwe EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek. De uitzending is vanavond.

null Beeld anp
Beeld anp

Het onderzoeksprogramma ontdekte ook dat tbs-klinieken in 2013 mogelijk zeven van dit soort relaties niet hebben gemeld. De tbs-klinieken zijn verplicht om seksuele relaties tussen personeel en patiënten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te melden. Op verzoek van de EO inventariseerde de Inspectie hoeveel meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers van tbs-klinieken daar in de afgelopen vijf jaar waren binnengekomen. Dat gaat volgens de IGZ om achttien meldingen.

Het EO-programma deed zelf onderzoek naar relaties binnen tbs-klinieken en sprak daarvoor met vijftien gespecialiseerde tbs-advocaten en meer dan tien medewerkers en tbs-patiënten. Hieruit blijkt dat er zeven relaties in de klinieken Veldzicht in Balkbrug en de Rooyse Wissel in Venray niet bij de IGZ zijn aangemeld.

Meldplicht
De klinieken erkennen in een gezamenlijke reactie dat er meer incidenten zijn geweest, maar dat er in die gevallen 'geen seksueel overschrijdend gedrag kon worden vastgesteld' en dat die daarom niet onder de meldplicht vallen. Om die reden zijn deze zaken volgens de klinieken niet aan de IGZ gemeld.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft er vertrouwen in dat de klinieken de meldingen goed doen, als echt duidelijk is dat een patiënt een relatie met een medewerker van een tbs-kliniek heeft. Hij benadrukt dat er dan altijd een melding moet worden gedaan bij de IGZ en het Openbaar Ministerie. Teeven waarschuwt dat bij dit soort relaties het gevaar van beïnvloeding van gedragsrapportages en behandeling op de loer ligt. Een medewerker kan chantabel worden.

Vorig jaar speelde in de Oostvaarderskliniek in Almere een seksuele relatie tussen een arbeidstherapeut en een serieverkrachter. De therapeut zou onder meer telefoons voor de tbs'er de kliniek in hebben gesmokkeld. In een ander geval in dezelfde kliniek kreeg een psychotische drugsverslaafde door zijn relatie met een psycholoog rapportages te lezen over medepatiënten. Beide therapeuten zijn ontslagen, blijkt uit de reportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden