Medewerkers Japanse kerncentrale radioactief besmet

AMSTERDAM - Drie medewerkers van de Japanse kerncentrale van Fukushima zijn donderdag aan hoge straling blootgesteld toen ze een elektriciteitskabel probeerden aan te leggen in een half verwoeste reactor. Twee van hen zijn met brandwonden opgenomen in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Van onze redactie
Medewerkers in beschermde pakken arriveren bij het ziekenhuis. Beeld ap
Medewerkers in beschermde pakken arriveren bij het ziekenhuis.Beeld ap

De jonge technici raakten gewond toen ze in een turbine van reactor drie in een ondiepe laag radioactief water moesten werken. Bij twee van hen drong het water door de beschermende kleding, en kwam het in contact met de huid. Zij liepen 'bestralingsbrandwonden' op aan hun voeten.

Minder dan 250 millisievert
Volgens Tepco, de eigenaar van de kerncentrale, hebben de drie medewerkers een straling van hooguit 180 millisievert opgelopen, minder dan de 250 millisievert waaraan de werknemers in Fukushima maximaal mogen worden blootgesteld.

Enkele etages van de derde reactor, waar de problemen nog steeds het grootst worden geacht, werden na het ongeval tijdelijk ontruimd. Ook woensdag moesten werknemers reactor drie verlaten, toen daar zwarte rook ontsnapte. In de loop van donderdag gingen zo'n driehonderd technici opnieuw aan de slag in de reactor.
In totaal hebben zeventien medewerkers van de kerncentrale meer dan 100 millisievert radioactieve straling opgelopen, zo zei een woordvoerder van Tepco donderdag.

Bijna 10.000 doden
Het totale dodental van de aardbeving en tsunami in Japan is opgelopen tot ruim 9.800. Er zijn nog steeds meer dan 17 duizend vermisten. De economische schade wordt op 210 miljard euro geschat. Daarmee is het de duurste natuurramp ooit.

In Tokio was donderdag amper nog flessenwater te krijgen, nadat woensdag was gebleken dat het kraanwater in de hoofdstad twee keer meer radioactieve deeltjes bevatte dan veilig wordt geacht voor jonge kinderen. Donderdag lag het stralingsniveau van het leidingwater in Tokio weer onder de norm, maar in drie districten rondom Tokio werden opnieuw te hoge waarden gemeten. In bladgroente in Tokio werden verhoogde niveaus radioactief cesium aangetroffen.

In supermarkten in en rond Tokio werden water, melk en andere voedingswaren op rantsoen gesteld. De overheid kondigde aan drinkwater te zullen uitdelen aan families met kinderen jonger dan een jaar. Ook overweegt de regering flessenwater te importeren uit het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden