Medewerkers IND overvallen in Somalië

Twee medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van Justitie zijn dinsdag in Somalië overvallen en beroofd door gewapende bendeleden....

JEROEN TROMMELEN

Van onze verslaggever

Jeroen Trommelen

DEN HAAG

De IND-medewerkers, twee veiligheidsagenten uit Nairobi en de piloot van hun vliegtuig werden door zeven gemaskerde en gewapende mannen beroofd. De beroving vond plaats op het vliegveld van Garbaharon, in het zuidoosten van Somalië.

Volgens Justitie en Buitenlandse Zaken behoort de regio tot de 'veilige gebieden' in Somalië, waar afgewezen asielzoekers zonder problemen naar kunnen worden teruggestuurd. De immigratiedienst erkende woensdagavond dat zijn medewerkers met hun begeleiders zijn overvallen en beroofd van hun geld en persoonlijke eigendommen.

Justitie begon eind vorige week met de uitzetting van afgewezen Somaliërs. Afgelopen weekeinde mislukte de uitzetting van negentien vluchtelingen via Djibouti en Dubai, nadat bleek dat de autoriteiten daar niet wilden meewerken.

Vorige week donderdag zou volgens Justitie een eerste vlucht op zuid-oost-Somalië met twee afgewezen asielzoekers wel zijn geslaagd. Over het lot van de toen afgeleverde vluchtelingen is echter niets meer vernomen, ondanks de vele pogingen daartoe van hun familie in Nederland. Bij de missie die is overvallen, zou het volgens Justitie om een derde vlucht zijn gegaan, die tot dusver kennelijk geheim is gehouden. In de Tweede Kamer heerste dinsdag grote verontwaardiging over het 'pingpongen met mensen' bij de aanvankelijk mislukte pogingen van Justitie. Als gevolg van de commotie over de uitzettingen zijn vele tientallen Somaliërs uit opvangcentra in Nederland verdwenen. Ze zijn ondergedoken uit angst eveneens naar hun land te worden teruggestuurd.

De dinsdag overvallen IND'ers zijn op het vliegveld te hulp geschoten door medewerkers van de ontwikkelingsorganisatie Memisa. Ze zijn volgens Justitie - mogelijk met achterlating van hun vliegtuig - vervolgens getransporteerd naar Nairobi in Kenia, waar ze nu in goede gezondheid zouden verblijven.

Ook de twee teruggebrachte Somaliërs zijn volgens de Justitie-woordvoerder 'veilig' afgeleverd, op de plek waar ze naar werden getransporteerd. Welke plek dat is, kon hij gisteravond niet achterhalen. Volgens onbevestigde berichten uit zuid-oost-Somalië heeft een van de twee teruggebrachte asielzoekers echter een schotwond in zijn arm opgelopen bij de overval.

Justitie wil niet ingaan op de vraag in hoeverre het gebied, dat behoort tot de Marehan-clan, na de overval op de Nederlandse missie nog kan worden beschouwd als 'veilig'. Eerder raakte een Memisa-medewerker gewond in de regio, en vonden er gevechten plaats om het bezit van de stad Dolow, even over de Keniase grens.

'Over de veiligheid van dit gebied moet de Tweede Kamer maar oordelen', zegt de woordvoerder. Juist vandaag komt de Kamer bijeen voor een debat met staatssecretaris Schmitz van Justitie over de uitzetting van Somaliërs. Ook wordt gesproken over de plannen om ook vluchtelingen uit Iran op grote schaal gedwongen terug te sturen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden