Medewerkers ICC in Libië vrijgelaten

De vier medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag die sinds 7 juni in het binnenland van Libië vastzaten, zijn vandaag vrijgelaten. De president van het ICC, Song Sang-hyun, was naar het Noord-Afrikaanse land gereisd om hun vrijlating te bespoedigen.

Hij dankte vandaag in een persconferentie de Libische autoriteiten. Hij verontschuldigde zich voor de 'moeilijkheden die door deze serie gebeurtenissen zijn ontstaan'.

De vier werden in Zintan, ruim 100 kilometer ten zuidwesten van Tripoli, aangehouden toen ze contact hadden gehad met de daar gevangengehouden Saif al-Islam Kaddafi, zoon van dictator Muammar Kaddafi (1942-2011). De Libiërs in Zintan beschuldigen de Australische Melinda Taylor ervan dat zij de nationale veiligheid van Libië in gevaar heeft gebracht. Taylor, toegevoegd advocaat van de zoon van de 'Gids van de Revolutie', zou haar cliënt gecodeerde documenten hebben gegeven.

Moe
Volgens een vanmiddag door het ICC in Den Haag uitgegeven verklaring zijn de vier medewerkers tijdens hun hechtenis 'goed behandeld'. Een journalist van persbureau Reuters die bij de persconferentie in Zintan aanwezig was, meldde dat Taylor en haar tolk, die aan de pers werden getoond, er moe uitzagen, maar glimlachten. Zij antwoordden niet op vragen.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken toonde zich verheugd dat de vier medewerkers van het Strafhof zijn vrijgelaten. 'De inspanningen hiervoor van Nederland en andere landen hebben succes gehad', aldus de bewindsman, die hoopt dat de medewerkers zo spoedig mogelijk herenigd worden met hun familie. Het was de eerste keer sinds het ICC in 2002 in Den Haag aan de slag ging, dat medewerkers tijdens een missie in het buitenland werden opgepakt.

Op verzoek van toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo vaardigden ICC-rechters vorig jaar een arrestatiebevel uit tegen Muammar Kaddafi, zijn zoon Saif al-Islam en een baas van de geheime dienst. Zij worden verdacht van misdaden tegen de mensheid, zoals moord tijdens het neerslaan van de opstand van de Arabische Lente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden