NieuwsDerek Chauvin

Medewerkers gevangenis: alleen witte cipiers mochten agent bewaken die Floyd doodde

Personeel van de gevangenis waar Derek Chauvin vastzit, de agent die wordt beschuldigd van moord op George Floyd, zegt dat alleen witte cipiers hem in eerste instantie mochten bewaken. Acht cipiers dienden een klacht in wegens discriminatie.

Demonstranten houden een afbeelding van George Floyd omhoog tijdens een protest tegen politiegeweld in Los Angeles.  Beeld AFP
Demonstranten houden een afbeelding van George Floyd omhoog tijdens een protest tegen politiegeweld in Los Angeles.Beeld AFP

Volgens deze acht mochten gekleurde medewerkers Chauvin vorige maand niet naar zijn cel brengen in de Ramsey County-gevangenis in Minnesota, en zelfs niet op dezelfde verdieping zijn. Op 29 mei, de dag dat Chauvin in hechtenis werd genomen, moest al het donkere personeel wegblijven van de vijfde verdieping, aldus de klacht. Steve Lydon, het hoofd van de gevangenis, zou hebben gedacht dat zij hun werk niet goed zouden kunnen doen vanwege hun kleur.

Daarnaast zou Chauvin volgens een van de klagers een speciale behandeling hebben gekregen. Op beelden van beveiligingscamera’s zou hij hebben gezien hoe Chauvin in zijn cel de telefoon mocht gebruiken van een witte vrouwelijke cipier – iets dat volgens de reglementen van de gevangenis niet mag.

De politieagent Derek Chauvin die ervan wordt beschuldigd George Floyd te hebben gedood toen hij zijn knie minutenlang op de nek van de man drukte.  Beeld EPA
De politieagent Derek Chauvin die ervan wordt beschuldigd George Floyd te hebben gedood toen hij zijn knie minutenlang op de nek van de man drukte.Beeld EPA

In eerste instantie werd ontkend dat huidskleur bepaalde met welk personeel Chauvin contact kon hebben, maar afgelopen weekeinde zou Lydon volgens een woordvoerder van de lokale sheriff hebben toegegeven dat hij donkere cipiers weg wilde houden bij Chauvin. Hij zou bang zijn geweest dat het bij hen ‘een verhoogd trauma’ kon veroorzaken.

Na drie kwartier zou hij hebben beseft dat hij een foute inschatting had gemaakt, de opdracht hebben ingetrokken en zich hebben verontschuldigd. Volgens de klagers zouden de ‘speciale maatregelen’ van Lydon echter na twee dagen nog steeds hun diensten hebben beïnvloed.

Bonnie M. Smith, de advocaat die de acht medewerkers bijstaat, noemde het op een persconferentie ‘absurd’ dat Lydon gekleurd personeel op deze manier dacht te beschermen, en zei dat de maatregel de gevangenis juist minder veilig heeft gemaakt. ‘Het was overduidelijk een discriminerende opdracht.’

LEES VERDER

Waarom bracht juist de gewelddadige dood van George Floyd zo veel teweeg? Natuurlijk, er zijn beelden van: schokkende, onverdraaglijke, hartverscheurende beelden. Toch verklaart het bestaan van die beelden niet alles.

De levensloop van George Floyd was niet smetteloos, maar hij wist veel harten te veroveren met zijn vriendelijke eenvoud. Schoolmakkers en buurtgenoten in Houston kijken terug op zijn leven op de dag dat hij werd begraven.

Met de knie van politieagent Derek Chauvin in zijn nek kwam George Floyd op 25 mei om het leven. Sindsdien verzamelen betogers zich onder de noemer Black Lives Matter in de VS en daarbuiten. Volg de betogingen tegen racisme en politiegeweld in dit dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden