Medewerkers Europese Octrooi Organisatie in protest tegen 'angstcultuur'

Uit protest tegen de cultuur van 'angst en intimidatie' gaan medewerkers van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) donderdagmiddag demonstreren bij de Franse en Duitse ambassade in Den Haag. In Rijswijk werken 2.700 mensen bij de internationale organisatie.

EOO-topman Benoit Battistelli.Beeld epa

In december was er ook al een protest voor het ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Regelmatig zijn er geluiden te horen over het 'schrikbewind' dat topman Benoît Battistelli zou voeren. De werkdruk is onder zijn leiding enorm opgevoerd, stelt vakbond Suepo, en wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden worden door Battistelli eenzijdig doorgedrukt. Wie zich kritisch uitlaat, kan represailles verwachten.

'Er loopt een serie onderzoeken tegen drie werknemers in Nederland', zegt advocaat Liesbeth Zegveld. 'Werken voor de vakbond wordt door de leiding van het octrooibureau al gezien als ondermijnend. Steeds meer mensen worden lid van de vakbond, maar steeds minder mensen durven er een bestuurstaak te vervullen.'

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft laten weten in maart een onafhankelijk onderzoek naar de werkomstandigheden bij Octrooibureau te beginnen. Hij wil op korte termijn ook een gesprek met de hoogste baas van het Europese instituut, waarvan het personeel al geruime tijd ontevreden is over de bedrijfsvoering.

Om de situatie te kunnen verbeteren wordt het komend halfjaar gekeken naar alle zaken die invloed kunnen hebben op de 'sociale situatie' van werknemers, bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling, beloningssysteem en de positie van de vakbonden. Van Dam verwacht dat het onderzoek voor de zomer is afgerond.

Octrooibureau zet detectives in tegen eigen medewerkers

De Europese Octrooi Organisatie (EOO) in Rijswijk zet een omstreden Brits onderzoeksbureau in tegen medewerkers die hun vakbond vertegenwoordigen. De onderzoeken zijn volgens het personeel het nieuwste wapen in het schrikbewind dat EOO-president Benoît Battistelli zou voeren. Lees hier het stuk van afgelopen juni van Anneke Stoffelen.

De straat op

Lees hier het verslag van de demonstratie, door Bart Dirks.

Ontslag van twee collega's

De concrete aanleiding voor de manifestatie is het ontslag van twee collega's en de degradatie van een derde op het hoofdkantoor in München. Een van de mensen die is ontslagen is de afdelingsvoorzitter van de vakbond Suepo in München, de Nederlandse Elizabeth Hardon.

In Duitsland protesteerden vorige week ook al 1.300 medewerkers, maar het is al langer onrustig in Rijswijk en bij andere locaties van het patentbureau (in het Engels European Patent Office, EPO). De instelling heeft 7.000 medewerkers verspreid over vijf kantoren in een aantal landen. Zij beoordelen patenten voor 38 aangesloten lidstaten.

Stakingsrecht respecteren

Vorig jaar oordeelde het Hof in Den Haag dat de octrooiorganisatie vakbonden hun werk moet laten doen voor collectieve belangenbehartiging en het stakingsrecht moet respecteren. Vrijdag wordt de zaak in cassatie behandeld, omdat het octrooibureau zich niet bij de uitspraak heeft neergelegd.

In augustus 2015 sloeg vakbond Suepo alarm over de zelfmoord van een medewerker. Een 42-jarige medewerker van de vestiging in Rijswijk maakte een einde aan zijn leven op de laatste dag van zijn vakantie. Eerder was een medewerker van de zevende etage van het octrooibureau in Rijswijk gesprongen. Drie medewerkers van het hoofdkantoor in München maakten eerder een einde aan hun leven in iets meer dan drie jaar tijd, volgens de vakbond vanwege verziekte arbeidsomstandigheden.

Alarm om schrikbewind bij Europees patentbureau na vijfde zelfmoord

Vakbond Suepo slaat alarm over de zelfmoord van een medewerker van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) in Rijswijk. Verziekte arbeidsomstandigheden hebben volgens Suepo mogelijk bijgedragen aan de vijfde suïcide in drie jaar tijd bij het patentbureau. Lees hier het stuk van afgelopen september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden