Update

Medewerkers Artsen zonder Grenzen gedood in CAR

Zeker 22 mensen, onder wie 15 lokale leiders en 3 lokale medewerkers van de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG), zijn gedood door een aanval in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ook verlieten de laatste bedreigde moslims onder begeleiding van militairen de hoofdstad.

Redactie
Hoofdstad Bangui nadat de laatste moslims zijn vertrokken. Beeld anp
Hoofdstad Bangui nadat de laatste moslims zijn vertrokken.Beeld anp

Een ziekenhuis van AzG in de plaats Nanga Boguila, zo'n 450 km ten noorden van de hoofdstad Bangui, werd zaterdag aangevallen terwijl lokale leiders daar een vergadering hielden. Een AzG-woordvoerder bevestigde zondag de dood van de hulpverleners, maar gaf verder geen details.

In het ziekenhuis zouden op dat moment ook leden zijn geweest van de Seleka, een coalitie van islamitische rebellengroepen. In het land zijn duizenden mensen omgekomen sinds de Seleka in maart vorig jaar president François Bozizé afzette en het land in chaos stortte.

Laatste moslims weg uit hoofdstad
Zwaarbewapende Afrikaanse en Franse vredesmilitairen hebben vandaag de laatste moslims uit Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, overgebracht naar veiligere plekken. In totaal werden meer dan 1.300 mensen met vrachtwagens naar elders overgebracht.

De moslims zaten maandenlang vast in de hoofdstad en konden niet vertrekken omdat ze werden tegengehouden door christelijke militiestrijders. Enkele minuten na het vertrek van het konvooi vrachtwagens trokken woedende buurtbewoners naar een moskee, waar totale anarchie losbrak. De moskee werd ontdaan van zijn luidsprekerinstallatie en de bladen van de plafondventilator moesten eraan geloven. Sommigen veegden de stoep voor de moskee en schreeuwden: 'We hebben de Centraal-Afrikaanse Republiek schoongeveegd van moslims'.

We willen hun moskee niet
'We wilden hier geen moslims en we willen hun moskee hier ook niet meer', zei de 36-jarige Guy Richard, die samen met enkele vrienden de moskee plunderde. Anderen begonnen de metalen daken van winkels te slopen die voorheen door moslims werden uitgebaat. Gewapende Congolese vredesmilitairen keken toe, maar grepen niet in. 'Ze zijn gek geworden, die Centraal-Afrikanen, ze plunderen een heilige plek', zei een van de vredesmilitairen die weigerde zijn naam te noemen.

De Verenigde Naties menen dat er sprake is van etnische zuiveringen in de CAR. Bovendien wordt in toenemende mate gevreesd voor genocide. Duizenden mensen zijn de afgelopen maanden omgekomen bij geweld tussen christenen en moslims en nog eens duizenden zijn op de vlucht geslagen. Het land verkeert sinds een staatsgreep in maart 2013 in chaos.

Organisatie voor Islamitische Samenwerking
Het grootste samenwerkingsverband van islamitische landen heeft besloten om dinsdag veertien afgevaardigden naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) te sturen. De afvaardiging moet gaan onderzoeken wat er precies in het land is gebeurd. De missie moet uiteindelijk bijdragen tot vredesgesprekken.

De Organisatie voor Islamitische Samenwerking zei dat de afvaardiging drie dagen in de hoofdstad Bangui blijft. Aan het hoofd van de delegatie staat de Guineese minister van buitenlandse zaken Lounceny Fall. Naast Lounceny maken ook andere ministers van buitenlandse zaken van de 57 lidstaten deel aan de missie, evenals secretaris-generaal van de OIS Iyad Ameen Madani en de speciaal gezant voor de CAR Sheikh Tidiane Gadio.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden