Medewerkers aanmeldcentra belaagd door asielzoekers

Asielmedewerkers van de vier aanmeldcentra staan structureel bloot aan agressief gedrag van asielzoekers, zoals intimidatie, scheldpartijen, bedreigingen en fysiek geweld.

De gang met de gehoorkamers waar de gesprekken plaatsvinden in het gebouw van de Immigratie en Naturalisatiedienst in Den Bosch. Beeld Io Cooman
De gang met de gehoorkamers waar de gesprekken plaatsvinden in het gebouw van de Immigratie en Naturalisatiedienst in Den Bosch.Beeld Io Cooman

Dat blijkt uit verslagen van het interne meldsysteem voor veiligheidsincidenten dat de Volkskrant met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur mocht inzien.

Medewerkers van de aanmeldcentra (Den Bosch, Zevenaar, Ter Apel en Apeldoorn) meldden tussen 2012 en 2015 ruim driehonderd agressie-incidenten. Het is voor het eerst dat deze verslagen naar buiten komen. Sinds 2011 houdt de IND de incidenten nauwkeurig bij om inzicht te krijgen in de aard en omvang ervan. In drie jaar tijd werden tevens 358 zelfmoorddreigingen of -pogingen gemeld.

De werkelijke aantallen liggen hoger, omdat incidenten op het aanmeldcentrum Schiphol vanaf 2013 in een ander systeem werden geregistreerd. Ook meldden IND'ers lang niet alle incidenten. 'Het melden van incidenten moedigen we wel aan. Intimidatie om een beslissing te beïnvloeden accepteren we uiteraard niet', aldus de IND.

Vluchtelingenwerk Nederland noemt het 'triest' dat IND-medewerkers geconfronteerd worden met agressie. De organisatie wijst er op dat de vertoonde agressie van asielzoekers 'vaak tegen zichzelf is gericht', en dat de cijfers relatief gezien meevallen. 'Het gaat om ongeveer 100 meldingen per jaar, op 22 duizend mensen die in 2014 asiel vroegen is dat een heel klein percentage.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Een keer per twee maanden krijgt medewerkster Maaike te maken met agressie. Het hoort erbij, zegt ze: ‘Er is natuurlijk veel spanning en emotie in zo’n gesprek.’

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de ongekende vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn de migranten, wat zijn de gevolgen en kan het ook anders? Het probleem is zo ingewikkeld dat we zouden willen wegkijken, maar dat gaat niet lukken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in zijn introductie. Lees hier alle Fort Europa artikelen terug.

Incidenten

Vorig jaar behandelde de IND bijna 22 duizend asielaanvragen, tegenover 9.838 in 2013. De grootste groep was afkomstig uit Syrië (7.245), gevolgd door asielzoekers uit Eritrea (2.449).

Ook in de Nederlandse asielzoekerscentra komen veel incidenten voor, zo bleek eerder dit jaar. In de eerste zes maanden van 2014 werden 2.741 (gewelds)incidenten geregistreerd. Na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov besloot het COA het registratiesysteem te verbeteren.

Ontoelaatbaar

De VVD zegt in een schriftelijke reactie het ontoelaatbaar te vinden dat 'mensen die stellen vluchteling te zijn en juist hun land hebben verlaten vanwege geweld, hier onveilige situaties creëren voor anderen'. 'Handen af van onze medewerkers die een publieke taak uitvoeren! Veiligheid moet de hoogste prioriteit hebben. Standaard moet aangifte worden gedaan, hetgeen consequenties kan hebben voor de asielprocedure.'

De VVD wil dat bij een volgend debat in de Kamer met staatssecretaris Dijkhoff aan de orde stellen. Ook de SP wil na het reces van Dijkhoff weten of de IND-medewerkers voldoende worden gesteund. 'Je moet voorkomen dat ze op de lange termijn beschadigd raken, voor hunzelf en voor het belangrijke werk dat ze doen', aldus SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden