Medewerker Amsterdamse politie verdacht van lekken informatie over aanrijding Centraal Station naar GeenStijl

De Amsterdamse politie heeft een van haar medewerkers aangehouden die ervan wordt verdacht informatie te hebben gelekt naar weblog GeenStijl.

Politie voor het Centraal Station na het incident in juni. Beeld ANP

GeenStijl publiceerde afgelopen maandag de volledige naam van de 45-jarige Amsterdammer die begin juni met zijn auto op hoge snelheid over het plein voor Centraal Station reed en daarbij zeven mensen ernstig verwondde. Het bericht ging gepaard met een screenshot van het politiesysteem waarin de aangifte tegen de man is opgenomen. Zo werd bekend dat de bestuurder van de auto een Marokkaanse achtergrond heeft: hij is geboren in Casablanca. Dit terwijl de politie afgelopen maanden consequent weigerde de etnische achtergrond van de bestuurder te geven.

Toen de man twee maanden geleden met zijn blauwe Peugeot over het plein voor het Centraal Station raasde, dacht iedereen, inclusief de politie, aanvankelijk aan een aanslag. Al snel kwam de politie echter met het bericht dat het om een 'onwelwording' ging. De bestuurder bleek een diabeet met een bijzonder lage bloedsuikerspiegel.

Verschillende artsen bevestigden daarna dat diabetes een verklaring zou kunnen zijn voor het rijgedrag van de man. Auteurs van weblog GeenStijl en columnist Leon de Winter wantrouwen 'het suikerspiegelverhaal': De Winter noemt het een 'belediging voor het gezond verstand'. Zij zien hun vermoeden bevestigd in het feit dat de politie de achtergrond van de bestuurder niet wil prijsgeven en dat er geen camerabeelden zijn van het voorval. Na de aanslag in Barcelona vorige week gonsde het verhaal weer rond. 'Zal wel weer een diabetespatiënt zijn', was de reactie. Het feit dat de Peugeotbestuurder inderdaad van Marokkaanse afkomst blijkt te zijn, voedde maandag opnieuw het wantrouwen.

Bitter

Wegens dat wantrouwen neemt de politie het lek zeer hoog op. 'Het gif dat leidt tot uitsluiting van mensen, buiten en binnen ons korps, wordt bewust gevoed. Dit past niet binnen ons korps', schreef landelijk korpschef Erik Akerboom donderdag in een open brief aan zijn medewerkers. Hij noemde het lek verder 'beschadigend voor de betreffende automobilist' en 'bitter voor de collega's die het onderzoek hebben gedaan'.

Op GeenStijl werd de brief van de politiebaas beantwoord met een afbeelding van Akerboom met een Hitlersnorretje.

Ook zonder die beladen context zou de politie het lek overigens hoog hebben opgenomen. Een lek is een schending van het ambtsgeheim en dus een strafbaar feit. Afhankelijk van de aard en de omvang kunnen daar fikse straffen op volgen. Met enige regelmaat staan agenten voor de rechter die informatie uit het politiesysteem al dan niet tegen betaling delen met criminelen. In 2013 werden twee AIVD-medewerkers veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en zestien maanden wegens het lekken van staatsgeheimen naar de Telegraaf.

Lees meer over de aanrijding bij Amsterdam Centraal

Wat gebeurde er bij de aanrijding bij Amsterdam Centraal?
Amsterdam leek na Nice, Londen en Stockholm het volgende Europese slachtoffer te zijn van een autoaanslag in de stijl van IS. Maar binnen een uur is de Amsterdamse politie er al met de wrange geruststelling dat het een 'onwelwording' betreft. Een week later wil nog steeds niet iedereen die lezing accepteren. Vijf vragen over de aanrijding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.