Medewerker (27) buitenschoolse opvang in De Bilt bekent ontucht met twee kinderen

Een 27-jarige medewerker van de buitenschoolse opvang Partou in De Bilt heeft ontucht gepleegd met twee jonge kinderen. De kinderopvangorganisatie en het Openbaar Ministerie brachten de ouders hiervan woensdagavond op de hoogte tijdens een bijeenkomst in De Bilt. De verdachte heeft het misbruik toegegeven en zit sinds zondag vast.

Bezoekers van een informatieavond van Partou Kinderopvang komen aan bij een zalencentrum.Beeld ANP

De twee meisjes, afkomstig uit hetzelfde gezin, werden vorige week gedwongen tot ontuchtige handelingen bij de bso-medewerker uit Utrecht. De kinderen vertelden dit aan hun ouders die vervolgens aangifte deden bij de politie. Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat de verdachte meer kinderen heeft misbruikt, maar onderzoekt wel mogelijke andere incidenten.

Volgens Partou zijn de ouders geschokt aangezien het gaat om een medewerker die heel populair was. Hij werkte al vijf jaar bij de buitenschoolse opvang.

De ontucht in De Bilt zet de discussie over mannelijke medewerkers in de kinderopvang op scherp. Sinds de grote Amsterdamse zedenzaak in 2013 waarin Robert M. tot 19 jaar cel en tbs werd veroordeeld wegens misbruik van 67 zeer jonge kinderen, is het aantal mannelijke medewerkers in de kinderopvang afgenomen. Ook ouders staan vaak kritisch tegenover mannen op kinderdagverblijven.

'Nooit uit te sluiten'

'Dit soort incidenten, hoe vreselijk ook, is helaas nooit uit te sluiten', zegt Gjalt Jellesma van ouderbelangenvereniging BOink. Hij denkt niet dat minder mannen in de kinderopvang tot minder zedendelicten leidt. 'We moeten voor ogen houden dat de meeste zedendelicten dicht bij huis plaatsvinden vinden en niet op de opvang.'

Sinds de veroordeling van Robert M. zijn de regels in de kinderopvang aangescherpt. Zo mogen kinderen in kinderdagverblijven niet alleen zijn met een medewerker en wordt het vier-ogen-principe toegepast. Dit geldt niet voor buitenschoolse opvang.

Wat Jellesma betreft zijn de regels voor kinderopvang streng genoeg en hoeven ze niet te worden aangescherpt. 'Het is een illusie dat je een honderd procent veilige omgeving kan creëren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden