Medeplichtigen oplichter Madoff kunnen tot 50 jaar cel krijgen

Vijf voormalige werknemers van meesteroplichter Bernard Madoff zijn dinsdag in New York veroordeeld voor beleggingsfraude en valsheid in geschrifte. Het vijftal, drie mannen en twee vrouwen, kan tot 50 jaar gevangenisstraf krijgen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - De vijf veroordeelden werkten vele decennia nauw samen met Madoff. Volgens de jury hebben zij de beleggingsgoeroe al die tijd willens en wetens bij zijn frauduleuze activiteiten geholpen. Madoff liep in december 2008 tegen de lamp nadat hij zijn twee zoons had opgebiecht dat zijn beleggingsfirma één groot piramidespel was. Madoff gebruikte het geld van beleggers om zijn zeer luxe levensstijl te financieren. De medewerkers die gisteren zijn veroordeeld werden er ook niet slechter van: zij streken miljoenen dollars op.

De investeerders die hun geld aan Madoff hadden toevertrouwd verloren in totaal 17,5 miljard dollar (12,7 miljard euro). Madoff werd in 2009 veroordeeld tot 150 jaar cel.

Madoff bezwoer voor de rechter dat hij de fraude helemaal alleen had opgezet. Die verklaring stuitte op veel scepsis. Het Amerikaanse openbaar ministerie geloofde niet dat één man vele decennia lang zo'n omvangrijke en gecompliceerde fraude in zijn eentje kon volhouden.

Een aantal medewerkers van Madoff heeft de afgelopen jaren schuld bekend aan medeplichtigheid, onder wie zijn jongere broer Peter. Peter Madoff kwam eind 2012 relatief goed weg met een celstraf van 10 jaar. Hij zou niet al decennia van de fraude op de hoogte zijn geweest, maar deze pas op het allerlaatste moment hebben ontdekt.

De vijf werknemers die gisteren schuldig werden bevonden, hebben de pech dat de openbaar aanklagers een kroongetuige tegen hen in stelling konden brengen. Deze kroongetuige, Frank DiPascali, was de rechterhand van Madoff. Hij heeft al schuld bekend en kan maximaal 125 jaar gevangenisstraf krijgen. In de hoop op strafvermindering, getuigde hij tegen zijn voormalige collega's. De advocaten van de vijf trokken in de rechtbank dan ook het waarheidsgehalte van de getuigenis van DiPascali in twijfel.

Er waren echter ook andere bewijzen. Zij hebben aantoonbaar de administratie vervalst en nepbeleggingstransacties gecreëerd om beleggers en de toezichthouders om de tuin te leiden. De rechter bepaalt binnenkort de strafmaat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden