Mededogen

Het was gisteren familiedag op de publieke zenders. En daar kwam geen EO of TROS aan te pas.


Caroline Tensen blikte in Babyboom (NCRV) terug op een deel van de honderd stellen die ze in 2011 had gevolgd. Die afleveringen had ik gemist, dus ik had me van tevoren georiënteerd op de bijbehorende website.


Dat bleek een wereld op zichzelf, met fora, blogs, quizzen, games en wat al niet. Op de homepage stond een filmpje dat exclusief voor de site was gemaakt. Er stond: 'Caroline zocht de bekende Babyboomers Anouska en Quintus op. Hoe gaat het met hen na de derde miskraam in november?' Ik verslikte me prompt in de appeltaart die mijn vrouw had gebakken. De avond moest nog beginnen, maar we waren al bij de derde miskraam, waar Anouska en Quintus inderdaad openhartig over vertelden, zoals ze ook deden over een dochtertje dat 'soms ontzettend moeilijk stuurbaar' was. Poe hee.


In Babyboom op tv waren de andere stellen niet minder mededeelzaam. Mededogen is de smeerolie in dit type tv-programma's, dus Caroline Tensen knikte de hele uitzending invoelend. Dat was beslist gemeend, en de mensen wilden het ongetwijfeld ook allemaal vrijwillig vertellen, maar ik dacht er eigenlijk toch het mijne van. Moet dat allemaal zomaar op straat?


In Metropolis (VPRO) werd de zoektocht van vrijgezellen naar de ware in internationaal perspectief geplaatst. De 45-jarige Pakistaan Kabir woonde nog bij zijn moeder, met wie hij vrolijk kibbelde. 'Hij wordt er niet jonger op, hij krijgt al grijze haren,' klaagde ze. In de buurt werd ze uitgelachen: 'Iedereen plaagt ons.' Vervolgens ging de vrijgezel aan de slag, waarbij hij zelfs een vriendin probeerde te vinden door willekeurig telefoonnummers te bellen, zo'n vijftien op een dag. Tragikomisch hoogtepuntje op een regenachtige donderdag.


Tezelfdertijd ging het in Spraakmakende zaken (IKON) op Nederland 2 over kindermishandeling. Paul Rosenmöller was de gespreksleider aan een ronde tafel. Hij had zijn knieën over elkaar geslagen en zijn rechterenkel om de linkerstoelpoot gehaakt. Ik werd daar niet zomaar door afgeleid; het was een nogal saai programma. De magneet die Metropolis heet, trok me dan ook snel terug naar Nederland 3.


Daar waren we ineens in Rusland, waar vrouwen een cursus volgden om mannen te verleiden, onder meer door spullen galant op te rapen ('Sta nu langzaam op, en kijk met grote ogen omhoog, naar de man'). Ha, zo leren ze het dus! De dames werden de straat opgestuurd om het onderdeel 'galant oprapen' te oefenen. 'Ik heb niks om op straat te gooien en op te rapen', zei een cursiste beteuterd. Die kon het diploma voorlopig uit d'r hoofd zetten.


Van Generatie 2010 (NCRV) kreeg je niet echt zin in het ouderschap. Ze luisterden voor geen meter, die monsters. Over een dwingend ventje dat constant alles door de woonkamer slingerde, zei moeder de vrouw ineens vanaf de linkerflank op de bank: 'Ze moeten 'm een paar tikken verkopen.' Maar nee, als het op de Nederlandse televisie over kinderen gaat, is de pollepel allang geen optie meer.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden