Medeallochtoon, lees Martin Bril!

Dankzij hem zult u, uw theehuis inruilen voor een Nederlands café en wachtend op rokjesdag uw koffie verkeerd nuttigen op terrasjes.

Elke allochtoon twijfelt wel eens of hij/zij voldoende geïntegreerd is. Twijfelen hoort nu eenmaal bij het leven en het houdt de mens scherp en kritisch. Ik bedoel met de twijfels die worden ingegeven door introspectie en zelfanalyse niet het soort dat door het populistische gekraai van de politici het hoofd binnensluimert, en zorgt dat men als protest een tulband à la Taliban opzet of een Boerka a a la Pakistan draagt. Wie niet twijfelt, wie niet durft, leidt een doodsaai blindenbestaan.

Pootje-over
Jaren lang twijfelde ik aan mijn integratie succes. Deelname aan de Elfstedentocht beschouwde ik als de laatste etappe in mijn integratietocht. Maar dat doel heb ik op een gegeven moment gereduceerd tot het leren schaatsen. Met mijn techniek pootje-over dacht ik dat mijn integratie voltooid was.

Totdat het lot mij op een regenachtige dag naar een boekhandel bracht. Hoewel de boeken van Harry Mulisch of Gerard Reve het beste bij deze sombere Hollandse dag pasten, zocht ik verder. Boekhandels en bibliotheken geven mij hetzelfde gevoel dat een bordeel bij een hoerenloper teweegbrengt.

Geur
De geur van papier laat mijn hoofd net zo duizelen als een wervelwind opkomend in de hoofden van deze heren wanneer zij de lichaamsgeur van de dames van lichte zeden tot zich nemen. In die toestand viel mijn oog op een prikkelende titel: Liefde, Seks en Regen van Martin Bril. Ik rekende af.

Tot een jaar geleden voerde deze nuchtere Utrechtenaar mij op de vleugels van zijn boeken en zijn dagelijkse columns naar de Nederlandse woonkamers, cafés, dorpen en de Hollandse landschap. Ik kwam zo dichtbij de Nederlanders dat ik hen kon begrijpen, ruiken en zelfs kon voelen.

Ziel
Een ieder sluit zijn integratieproces op zijn eigen manier af. Bij Kader Abdolah gebeurde dat nadat hij de verhalen van Annie M.G. Schmidt uit zijn hoofd leerde. Aboutaleb sloot zijn proces af toen hij werd benoemd tot burgervader van Rotterdam. Mevrouw Al Bayrak kreeg dat gevoel toen zij de eerste vreemdeling het land uitzette en trots haar creativiteit prees. Ik sloot mijn proces af bij het lezen van de laatste column van Martin Bril en bad voor zijn ziel. Naast hem zittend in zijn Volvo heb ik de Stavoren der integratie bereikt. Mijn respect is diep voor Bril.

Beste medeallochtoon;
Wilt u integreren in de Nederlandse samenleving en wilt u de Nederlandse cultuur begrijpen, blader eens in de columnbundels en de boeken van Martin Bril. Zijn trivia zullen u dopen in de rivier der Nederlandse gewoontes en tradities.

Schaamhaar

Hij zal u lezenderwijs leren om de knoop van uw hoofddoek te openen, uw haren los te gooien en naakt door uw huis te lopen. Weer later in uw integratieproces zult u zelfs de schoonheid van uw schaamhaar prijzen.

Dankzij hem zult u, uw theehuis inruilen voor een Nederlands café en wachtend op rokjesdag uw koffie verkeerd nuttigen op terrasjes. Wandelend door de kronkels van zijn zinnen zullen jullie naast elkaar, niet twee meter voor of achter elkaar, naar H & M lopen om ongegeneerd een boxer en een hipster uit te kiezen. U zult (in)zien dat ook een Nederlandse vader om de eer van zijn dochter geeft en tot diep in de nacht wakker ligt, bezorgd om haar veilige thuiskomst. U zult de vrijheid van uw kinderen als een kostbaar bezit respecteren. En weten dat vrijheid, niet losbandigheid betekent.

Op de dag dat u de lulligheid, onbehouwenheid, zuinigheid, zelffeliciterende massa jolijt op de Koninginnedag en de sterfdag van de bekende Nederlanders en vooral de soberheid van de Nederlanders heeft begrepen, mag u zichzelf feliciteren met uw integratie in Nederland.

Wanneer een vreemde een bekende wordt, zult u die vanzelf beminnen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden