NieuwsJonathan Sackler

Mede-eigenaar van omstreden pijnstillerbedrijf Purdue Pharma overleden

Mede-eigenaar Jonathan Sackler van Purdue Pharma, een van de farmaceutische bedrijven die is aangeklaagd vanwege de pijnstillerepidemie in de VS, is maandag overleden. 

OxyContin, een omstreden pijnstiller.Beeld AP

Sackler leed aan kanker. Het bedrijf, dat de pijnstiller OxyContin maakt, is aangeklaagd door zo’n drieduizend personen en lokale overheden omdat het medeschuldig zou zijn aan de enorme toename van het gebruik van pijnstillers in het land.

Sinds 2000 zijn ruim vierhonderdduizend Amerikanen gestorven aan onder andere het gebruik van OxyContin en andere omstreden pijnstillers die werden voorgeschreven door artsen. De helft van hen stierf door pijnstilleroverdoses, de rest door alternatieven zoals heroïne en fentanyl.

De 65-jarige Sackler was de zoon van Raymond Sackler, die samen met zijn broers het kleine farmaceutische bedrijf Purdue Frederick in 1952 opkocht. De Sackler-familie, die het bedrijf groot maakte in de decennia daarna, groeide uit tot een van de rijkste van de VS. Jonathan Sackler zat in de raad van bestuur van Purdue Pharma. Het bedrijf heeft surseance van betaling aangevraagd om aan een faillissement te ontkomen vanwege de vele rechtszaken.

Onderdeel van een akkoord is dat de Sackler-familie zo’n 3 miljard dollar uitkeert aan onder anderen de slachtoffers en hun families. Ook moeten ze het bezit van Purdue Pharma opgeven. Andere leden van het bedrijf stapten de afgelopen jaren al uit de raad van bestuur.

Sackler: aanjager van de Amerikaanse opiatenverslaving

Dreigend faillissement 
Met de faillissementsaanvraag van Purdue Pharma is het eindspel van deze pijnstillerfabrikant begonnen, maar daarmee kan het boek nog lang niet worden gesloten. Niet alleen zal het bankroet door schuldeisers worden aangevochten, maar ook is de vraag of de eigenaren van Purdue, de familie Sackler, er met een deel van de buit vandoor zijn gegaan.

In de beklaagdenbank
Zoals tabaksfabrikanten in de jaren negentig in de VS in de beklaagdenbank kwamen te zitten, zijn nu de makers van pijnstillers aan de beurt. De Volkskrant sprak met arts Andrew Kolodny, getuige in de zaak tegen farmaciegigant Johnson & Johnson. ‘Farmaceutische bedrijven hebben een stroom gif in de maatschappij laten lopen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden