Medailleregen kost NOC*NSF nu al ruim vier ton aan bonussen

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - De Nederlandse medailleoogst bij de Winterspelen van Sotsji is een grote kostenpost voor NOC*NSF en zijn sponsors. De nationale sportkoepel is vanwege de 22 medailles al ruim 412.000 euro kwijt aan prestatiebonussen, blijkt uit een berekening van de Volkskrant.

NOC*NSF betaalt elke gouden medaillewinnaar in Sotsji 30.000 euro. Zilver levert 22.500 euro op, brons 15.000 euro. Ireen Wüst is de grootverdiener van de Nederlandse ploeg. Met haar vierde medaille, op de 5.000 meter van woensdag, bracht ze haar bonussentotaal op 60.000 euro.

De Winterspelen vallen vanwege het grote aantal verschillende medaillewinnaars extra duur uit voor NOC*NSF. Van de zes schaatsers die olympisch kampioen werden in Sotsji, herhaalde niet één zichzelf. Zij kregen het volle pond van de sportkoepel, die volgens woordvoerder Geert Slot 'voor elke winnaar even hard juicht.'

De waarde van een medaille hangt af van het succes dat een sporter heeft. Wie in Sotsji een tweede medaille wint, houdt van de bijbehorende bonus maar tweederde over. Bij een derde plak en verder, keert NOC*NSF slechts eenderde deel uit.

De twintig medailles die de Nederlanders wonnen bij de Zomerspelen van 2012, leverden de hoogste rekening op. NOC*NSF keerde toen 795.000 euro uit.

De sponsors van de sportkoepel nemen de bonussen voor hun rekening. NOC*NSF verzekert zich al jaren niet meer tegen een eventuele medailleregen als in Sotsji. Dat gebeurde in 2000 voor het laatst, bij de Zomerspelen van Sydney.

De premie die de sportkoepel destijds inlegde bij het Britse Lloyd's was 750.000 gulden. Dat bleek een gouden zet: de verzekeraars moesten het dubbele uitkeren na een recordoogst van 25 Nederlandse medailles. De premie steeg daarop meteen.

Slot: 'We hadden een voorzichtigere inschatting voor Sydney gemaakt. Na die Spelen zei de verzekeraar: dus 25 is een normaal aantal medailles voor jullie? De premie liep zo hoog op, dat we het risico van een hoge bonus net zo goed zelf konden lopen.'

Volgens Slot worden de prestatiebonussen voor de Nederlandse olympiërs betaald uit een bijdrage die NOC*NSF ontvangt van zijn vaste geldschieters. Hoeveel geld er in die pot zit, wil hij niet kwijt. 'Maar er zijn van tevoren duidelijke afspraken met de sponsors over de bonussen gemaakt.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden