Medaillekans verkeken 'door gebrek aan geluk'

John Volkers

DORTMUND - TAFELTENNIS

WK VROUWEN

Als om de tegenstander serieuze vrees in te boezemen, dragen de tafeltennisvrouwen van Hongkong op hun blauw-witte trainingspak het bijschrift 'China'. Dat illustere adjectief doet suprematie vermoeden in de wereld van bat en celluloid.

Hongkong, dochternatie van de Aziatische grootmacht, was vrijdag te sterk voor Nederland in de kwartfinale van de WK voor teams: 3-0. De nationale vrouwenploeg miste naar eigen zeggen net dat beetje geluk dat nodig was om een wedstrijd te doen kantelen.

Li Jiao en Li Jie, de twee paradepaarden, verloren in vijf games. Het waren zenuwslopende partijen van telkens een uur lang. Elena Timina, met haar 42 jaren de grand old lady van het Nederlandse pingpong, kon als derde vrouw de schade niet repareren. Zij groef zich in achter de tafel, maar de muur van rubber die Hongkong daartegenover stelde, de gouden hand van talent Lee, viel niet te slopen.

Met die nederlaag miste Nederland de kans op een voornaam historisch sportfeit. Voor het eerst had een Nederlandse ploeg een 'echte' bronzen medaille kunnen incasseren bij een WK tafeltennis. Een overwinning in de kwartfinale had daarvoor garant gestaan. Hongkong, de nummer vier van de wereldranglijst, was een tegenstander tegen wie zo'n stunt mogelijk was geweest.

In de recordboeken staat genoteerd dat het duo Bettine Vriesekoop en Mirjam Kloppenburg in 1985 (Göteborg) en 1987 (Nieuw-Delhi) mondiaal brons heeft gewonnen in de landenwedstrijd. De wereldbond ITTF haalde op verzoek vrijdag nog eens de Excel-bestanden tevoorschijn met de resultaten van de wedstrijden om het brons. Beide duels, in 1985 tegen Korea, in 1987 tegen Hongarije, gingen met 1-3 verloren. Vriesekoop won telkens één partij.

Er werden in die tijd bronzen medailles uitgereikt voor verliezers, was de gevolgtrekking. Vriesekoop zegt op haar website die medailles in haar bezit te hebben. Wedstrijdreglementen veranderen. In Dortmund krijgen de verliezende halvefinalisten automatisch het brons omgehangen.

Het was de vurig gewenste medaille van een team dat zich al jaren miskend voelt. Vooral het passeren van het team voor de verkiezing van sportploeg van het jaar heeft pijn gedaan. Timina durfde het onrechtvaardig te noemen, meten met twee maten. 'Als het team uit Bettine Vriesekoop, Mirjam Hooman en Britt Eerland had bestaan, zou nominatie geen punt van discussie zijn geweest', sprak de vrouw met twee paspoorten voor het toernooi te Dortmund.

Voor het legioen van coach Chen Zhibin was het in Dortmund de derde keer in vier jaar dat de kwartfinale van de team-WK werd bereikt. In 2008, in Guangzhou, stuitte de ploeg op Singapore. Twee jaar later, in Moskou, was China te sterk.

Manager Herman Friskes, met zijn organisatiekracht een van de grondleggers van de Europese kampioensploeg, legde het in de catacomben van de Westfalenhallen nog eens uit. 'Tegen China en Singapore hebben wij als Nederland geen enkele kans. Tegen Hongkong hebben we een winstkans. Als alles meezit. Als alle ballen goed vallen, pakken we ze. Dat geluk hadden we vandaag juist niet.'

De gedachte van een medaillekans kwam voort uit 2010. Toen won Duitsland in Moskou bij verrassing in de kwartfinale van Hongkong en kon het een bronzen medaille incasseren. De Nederlandse wens werd de voorbije week zachtjes uitgesproken. Als wij nog een keer tegen Hongkong komen te staan, zul je wat beleven.

De werkelijkheid was dat de Nederlandse kopvrouwen Li en Li vrijdag niet konden toeslaan in de vijfde game. Ze waren volgens Friskes gesloopt door de zware wedstrijden van deze week. Li Jiao verloor tegen Noord-Korea, Oostenrijk en Hongkong een enkelspel. De linkshandige aanvalster moet intussen gaan twijfelen aan haar eigen fitheid.

Het laatste grote optreden van Li, Li en Timina zal deze zomer plaatshebben in de olympische arena van Londen. Het team is praktisch gekwalificeerd voor de Spelen. Daar wordt een ander systeem gehanteerd, met een dubbelspel (Timina & Li Jie) als derde partij. Mocht Nederland in Londen als vertrouwd bij de beste acht (van de zestien) belanden, heeft het niet genoeg aan een gewonnen kwartfinale. Bij de Spelen moet echt om brons worden gespeeld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden