Mecenaat in Rotterdam

Door particulier initiatief krijgt de regio Rotterdam er in korte tijd twee nieuwe expositieruimten bij. DordtYart, de grootste, gaat zondag open.

ROTTERDAM - Nu de overheid zich terugtrekt, ontwikkelt zich in de regio Rotterdam een nieuw soort kunstmecenaat. Deze nieuwe mecenas verzamelt zelf geen kunst, maar wil kunstenaars een hart onder de riem steken en kunst weer dichter bij de mensen brengen. Om die reden hebben binnen een paar maanden tijd twee nieuwe, particulier gefinancierde tentoonstellingsruimtes voor hedendaagse kunst hun deuren geopend. Begin maart opende in hartje Rotterdam 'Garage Rotterdam' in een voormalige Volkswagengarage, een tentoonstellingsruimte van 500 vierkante meter. De eigenaar, een internationale zakenman, wil anoniem blijven, zegt de door hem aangestelde curator Hans van der Ham.

De nieuwste ruimte opent aanstaande zondag in Dordrecht. DordtYart, 5.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte met haven en landtong, is een initiatief van kunsthistoricus Lyda Vollebregt en Arie Jaap Warnaar, eigenaar van detacherings- en re-integratiebedrijf DordtMij.

Vollebregt en Warnaar liepen al langer rond met plannen om in een natuurgebied in de Hoeksche Waard een landschapskunstpark in te richten. Toen de vergunningen uitbleven, kwam de op herbestemming wachtende machinehal van de voormalige scheepswerf Biesbosch op hun pad. Nu de rond de hal geplande woonwijk Stadswerven voorlopig niet doorgaat, mogen ze de hal tot 2020 gebruiken om hun droom te realiseren. De plannen van de kunstmecenas achter Garage Rotterdam ontstonden een jaar geleden. 'Ik denk zeker dat de afnemende mogelijkheden voor jonge kunstenaars om werk te tonen daarbij een rol hebben gespeeld', zegt Van der Ham.

Van der Ham organiseert vijf thematische tentoonstellingen per jaar in het museale Garage Rotterdam. Vollebregt toont in de rauwe Dordtse hal gedurende het zomerseizoen installatiekunstenaars aan het werk. 'Ik ben al jaren gefascineerd door installatiekunst', zegt ze. Geïnspireerd door de Verbeke Foundation, een particulier initiatief in België, willen zij en haar partner jaarlijks tien kunstenaars opdracht geven om in en om de hal grote, nieuwe sculpturen of installaties te maken. Daarnaast nodigen ze jaarlijks tien kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om in DordtYart in de openbaarheid te werken als artists-in-residence. Net als Van der Ham kiest Vollebregt de kunstenaars niet vanuit kunsttheorieën, maar vanuit intuïtie en persoonlijke interesse.

Daarbij wil DordtYart een werkgemeenschap zijn, met werk- en leerplaatsen voor Wajongjongeren en langdurig werklozen, met altijd kunstenaars aan het werk, waardoor de bezoeker met de kunstenaar in gesprek kan. Vollebregt: 'Ik denk dat dat meer aantrekkingskracht heeft voor een breed publiek en tot grotere verbondenheid leidt.'

Hoe het financieringsmodel voor Garage Rotterdam er op de lange termijn uitziet, is onbekend. Voorlopig draagt de mecenas alle kosten. Warnaar wil dat de exploitatie in drie jaar kostendekkend is, waarbij hij onder meer denkt aan seizoenskaarten voor gasten die regelmatig terugkeren.

Maar de opdrachten en de artists-in-residence financieren ze hoofdzakelijk zelf. Warnaar: 'Kunst kost geld. Dat vinden wij normaal. Wij willen onze privémiddelen gedurende ons leven besteden.' Vollebregt: 'Andere mensen maken een wereldreis. Wij genieten van de dynamiek van het scheppen.'

DordtYart opent zondag 15 april met de tentoonstelling Kunst Werkt, met o.a. Michiel van Brakel, Zoro Feigl, Theo Jansen, Wouter Klein Velderman en Hans van Koolwijk, Maasstraat 11, Dordrecht. dordtyart.nl

Garage Rotterdam, Hermetic City, t/m 29 april. garagerotterdam.nl

---------------------------------------------------------------

Amsterdam heeft er ook een tentoonstellingsruimte bij

Ook Amsterdam heeft er sinds begin maart een expositieruimte bij. In de Witte de Withstraat hebben drie jonge, bevlogen kunst- organisatoren Milk geopend. Stadsdeel West wil dat de Amsterdamse Witte de Withstraat net zo cultureel aantrekkelijk wordt als de Rotterdamse Witte de Withstraat en draagt bij in de huur en verbouwingkosten van creatieve ondernemers. Kim Nathalia (32) en haar partners keerden hun spaarpot om en huurden een pand van 35 vierkante meter, een inkijkruimte, vanaf de straat te zien. Alleen bij openingen is Milk echt open. Het expositiethema dit jaar is 'het einde van een tijdperk'. Nathalia: 'Het is een geweldige ruimte, midden in de stad. Iedereen loopt erlangs.' Ook de kunstenaars zijn enthousiast. Die hebben volgens Nathalia behoefte aan een plek en aan aandacht. Om de huur te betalen, denkt ze op termijn werk te gaan verkopen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden