Meavitabestuur kan zich nog niet veilig wanen

Eis: definitief onderzoek naar oorzaak ondergang...

amsterdam Het voormalige bestuur van thuiszorgorganisatie Meavita kan mogelijk aansprakelijk worden gesteld voor wanbeleid. Donderdag diende een rechtszaak die AbvaKabo FNV in Amsterdam bij de Ondernemingskamer heeft aangespannen tegen het voormalige bestuur.

‘De houding van de curatoren stemt bemoedigend’, zei advocaat Arno van Deuzen na afloop van de zitting. ‘Zij hebben een positieve grondhouding ten aanzien van een grondig onderzoek naar wanbeleid en over de vergoeding van de kosten van dat onderzoek.’

AbvaKabo FNV wil dat met onderzoek definitief wordt aangetoond dat er bij Meavita sprake is geweest van wanbeleid. Dat is al eerder geconstateerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het College Sanering Zorginstellingen (CSZ), maar het bestuur houdt vol dat het faillissement van de organisatie te wijten is aan externe omstandigheden.

Met de gang naar de rechter wil de vakbond een definitief einde maken aan het ‘schimmenspel’. ‘Pas dan is er genoegdoening voor de werknemers die hun baan verloren of maanden in onzekerheid hebben geleefd’, zegt Van Deuzen.

Bovendien wil de AbvaKabo dat de oud-bestuurders financieel aansprakelijk worden gesteld. Van Deuzen: ‘Het is voor de werknemers niet te verkroppen dat er wel geld was voor riante ontslagvergoedingen voor de bestuurders, maar niet voor de gewone werknemer.’

Meavita, met twintigduizend medewerkers en honderdduizend klanten een van de grootste thuiszorgorganisaties van het land, ging in maart 2009 kopje onder. Na een fusie joeg een – verdeeld – bestuur er in korte tijd 45 miljoen euro doorheen.

Het geld werd onder meer besteed aan een mislukt project waarmee klanten thuis gevolgd zouden kunnen worden via beeld en geluid. Ook de beoogde voordelen van gezamenlijke administratie en inkoop bleven uit.

Na het faillissement kon Meavita een doorstart maken dankzij een ongekend hoge overheidssteun van 37 miljoen euro. De activiteiten en het voltallige personeel werden overgenomen door stichting Thuiszorg Groningen en stichting Haagse Wijk- en Woonzorg. ‘Dat leek mooi, maar nu vinden ook daar reorganisaties plaats en belanden mensen toch op straat’, zegt Van Deuzen.

De uitspraak van de Ondernemingskamer wordt over zes weken verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden